Effect of rock and discontinvity parameters on the dynamic stability of rock slopes
Kaya ve süreksizlik parametrelerinin dinamik kaya şev stabilitesi üzerindeki etkisi
- Tez No: 75986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT TUTLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Rock Slope Stability, Numerical Modelling, Distinct Element Method, UDEC. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZ KAYA VE SÜREKSİZLİK PARAMETRELERİNİN DİNAMİK KAYA ŞEV STABİLİTESİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Doğramacı, Sedat Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levent Tutluoğlu Eylül 1998, 99 sayfa Süreksizlik içeren kaya kütlelerinin mekanik davranıştan, içerdikleri bu süreksizlik düzlemlerinin davranışlarıyla yakından İlgilidir. Genellikle kaya kütlesi, fay, eklem ve tabakalanma düzlemi denilen bu süreksizliklerin etkisi altındadır. Bu sebepten dolayı da süreksizlik içeren kaya kütleleri içinde açılan kaya şevlerinin duraylılığı eklemlerin mekanik özelliklerinin kontrolü altındadır. Kaya şevlerinin duraylılığı için sadece tek bir güvenlik katsayısının hesaplandığı bilinen sınır denge metodunun yanında şevlerin ardışık yenilme mekanizmalarının dinamik olarak modellenebildiği ayrı elemanlar metodu, süreksizlik içeren kaya kütleleri içindeki şevlerin stabilite analizi için çok uygundur.Eklemli kaya kütlesi içindeki kaya şevlerinin dinamik duraylılığını incelemek amacıyla, ayrı elemanlar metoduna dayalı sayısal çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, eklem normal ve kesme modülleri ile kayadaki enerji boşalmasının dinamik şev duraylılığına olan etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, şev yenilme türlerini canlandırması için birçok bilgisayar modeli oluşturulmuştur. Bu modeller kullanılarak şevlerin kayma hızlan tesbit edilmiştir. Bu çalışmadaki analizler, ayrı elemanlar metoduna dayalı olan UDEC (Cundall, 1985) bilgisayar programı ile gerçekleştirilmiştir. Değişik şev açılarıyla, tek bir süreksizlik düzlemi üzerinde düzlemsel kayma analizi yapılmıştır. Ayrıca, modeller üzerindeki yatay arazi gerilmesi azaltılarak, şev kazı oranının farklı eklem modüllerinde şev hızlarına olan etkisi incelenmiştir. Anahtar kelimeler Kaya Şev Stabilitesi, Sayısal Modelleme, Ayrı Elemanlar Metodu, UDEC. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ROCK AND DISCONTINUITY PARAMETERS ON THE DYNAMIC STABILITY OF ROCK SLOPES Doğramacı, Sedat M.Sc, Department of Mining Engineering Supervisor Assoc. Prof. Dr. Levent Tutluoğlu September 1998, 99 pages The mechanical behaviour of jointed rock mass is strongly affected by the behaviour of discon tinuities. The rock mass is usually dominated by these discontinuities such as faults, joints, bedding planes. So, stability of rock slopes excavated in jointed rock mass is controlled by the joint mechanical structure. Apart from the conventional limit equilibrium method that computes only one factor of safety value for the stability of rock slopes, the distinct element method is very suitable to the slope stability analysis in jointed rock masses since it can model the progressive failure mechanism of the rock slopes dynamically. IllA numerical study which is based on the distinct element method is conducted to investigate the dynamic rock slope stability in jointed rock mass. In this study the effect of discontinuity stiffnesses and energy released in the rock on the dynamic rock slope stability is examined. Throughout the study several computer models are generated to simulate the slope failure modes and sliding velocities of the slopes in these models are detected. The computer program UDEC (Cundall, 1985) based on the distinct element method is used to perform the various analyses for the study. Plane sliding on a single discontinuity is analyzed with different slope angles. Also, by releasing the horizontal field stress on the model boundaries, the effect of slope excavation rate on the slope velocities for variable stiffness values is investigated.