Modifying urban physical development plans in metropolitan cities; Case of Ankara
Metropolitan kentlerdeki imar planı değişiklikleri; Ankara örneği
  1. Tez No: 75985
  2. Yazar: R.S. BELGÜ BADEMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. R. RACİ BADEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İmar Planları, Plan Değişiklikleri, İmar Planı Değişikliklerinin Türleri, Plan Değişikliklerinin Nedenleri, Plan Değişikliklerinin Konulan, Plan Değiştirmenin Yasal Çerçevesi, Plan Değiştirme Süreci Hakkındaki Görüşler, Halk Katılımı. VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz METROPOLITAN KENTLERDEKİ İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLERİ: ANKARA ÖRNEĞİ Bademli, R.S. Belgü Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. R. Raci Bademli Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ruşen Keleş Mayıs 1998, 149 sayfa İmar planlarının değiştirilmesi Türkiye'deki kent planlama sisteminin önemli bir unsurudur. İmar planları kesin ve değişmez belgeler değildir. Değişen sosyo-ekonomik koşullar ve uygulamada karşılaşılan problemler nedeniyle plan değişiklikleri yapılmaktadır. İmar planlarını hazırlama ve değiştirme süreci yasalar ve yönetmelikler tarafından belirlenmiştir. 6785 Sayılı Yasa'nın yürürlükte olduğu dönemde imar planlarını hazırlama ve değiştirme sorumluluğu belediyelere ait olmasına rağmen, Bayındırlık Bakanlığı planları ve plan değişikliklerini onaylama yetkisine sahipti. 3030 Sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkındaki Kanun'un yürürlüğe girmesiyle Ankara gibi metropoliten kentlerdeki plan hazırlama ve değiştirme süreci değişmiştir. Bu kanun nazım planların büyükşehir belediyelerince yapıldığı, değiştirildiği ve onaylandığı, uygulama imarplanları ve değişikliklerinin ise ilgili büyükşehir belediyesinin onayına tabi olarak ilçe belediyelerince hazırlandığı iki düzeyli planlama sistemi getirmiştir. Bu çalışmanın amacı imar planlarını değiştirme sürecini incelemek, bu süreci etkileyen hukuki, politik, ekonomik, sosyal ve teknik faktörleri analiz etmek, plan değişikliklerini kamu yararı açısından değerlendirmek ve plan değiştirme sürecindeki eksiklikleri ve problemleri belirlemektir. Örnek çalışma olarak Ankara seçilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve metropolitan ilçe belediyelerininin arşiv kayıtları incelenmiştir. Ayrıca, anket ve mülakat yöntemleri kullanılmıştır. Büyükşehir belediyesi ve metropoliten ilçe belediyelerindeki imar komisyonu üyeleri, imar müdürleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı ve şehir plancılarından oluşan 47 kişiyle mülakat yapılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda yalnızca teknik faktörlerin değil, sosyal, ekonomik, hukuki ve politik faktörlerin de imar planlarını değiştirme sürecinde önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir. Bu süreçte karşılaşılan problemleri çözmek için kent planlama ile ilgili mevzuat halk katılımına imkan verecek şekilde yeniden gözden geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODIFYING URBAN PHYSICAL DEVELOPMENT PLANS IN METROPOLITAN CITIES: CASE OF ANKARA Bademli, R.S. Belgü M.S., Department of City Planning Supervisor: Prof. Dr. R. Raci Bademli Co-Supervisor: Prof. Dr. Ruşen Keleş May 1998, 149 pages Modifying urban physical development plans is an important aspect of city planning system in Turkey. Urban physical development plans are not final and complete documents. Due to changing socio-economic conditions and problems faced in implementation plan changes become necessary. Process of preparing and modifying urban physical plans is determined by laws and regulations. In the period when the Law Coded 6785 was in effect, although the responsibility for preparing and modifying plans belonged to municipalities, the Ministry of Public Works and Settlement had the authority to approve plans and their changes. With the enactment of the Law Coded 3030 on the Management of Metropolitan Municipalities, the process of preparing and modifying plans changed in metropolitan cities like Ankara. This law introduced a two-tier mplanning system where master plans are made, modified and approved by metropolitan municipalities, whereas implementation plans and their changes are prepared by district municipalities subject to the approval of the relevant metropolitan municipality. The purpose of this study is to examine the process of modifying urban physical development plans, to analyze legal, political, economic, social, and technical factors influencing this process, to evaluate plan changes in terms of their implication on the public interest and to discover deficiencies and problems of the process of modifying plans. Ankara is selected as a case study. Archives records of the Metropolitan Municipality of Ankara and district municipalities are examined. Moreover poll and interview methods are used. 47 persons consisting of members of urban physical development commissions, chief planning officers, the Director of the Directorate of Urban Physical Planning of the Metropolitan Municipality of Ankara and city planners at metropolitan district municipalities and the metropolitan municipality are interviewed. Based on the results of this research, it is determined that in the process of modifying urban physical development plans not only technical factors, but also social, economic, legal and political factors play an important role. To solve problems faced in this process the law of statute related to city planning must be revised such as to enable public participation. Key words : Urban Physical Development Plans, Plan Changes, Types of Urban Physical Development Plan Changes, Reasons for Plan Changes, Subjects of Plan Changes, Legal Framework of Modifying Plan, Opinions on the Process of Modifying Plans, Public Participation. IV