Pelagic trophic interactions: Clear versus turbid water states in Lake Mogan and Lake Eymir
Eymir ve Mogan Göllerinde pelojik trofik ilişkiler: Bulanık suya karşı berrak su
- Tez No: 75987
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM BEKLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mogan Gölü, Eymir Gölü, alternatif kararlı durumlar, bulanık su, berrak su VI, Lake Eymir, Lake Mogan, alternative stable states, turbid water, clear water IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
öz EYMİR VE MOGAN GÖLLERİNDE PELAJİK TROFİK İLİŞKİLER: BULANIK SUYA KARŞI BERRAK SU Burnak, S. Levent Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Y.Doç.Dr. Meryem Beklioğlu Kasım 1998, 69 sayfa Bu çalışmada, Mart 1997 ile Nisan 1998 tarihleri arasında, Ankara'nın 20 km güneyinde yer alan Mogan ve Eymir gölleri incelenmiştir. Havzada bulunan küçük ölçekli sanayi bölgeleri, toprağın tarımsal amaçlı kullanımı, Gölbaşı Belediyesinin atıkları ve sportif faaliyetler göllere yüksek düzeyde çözünmüş inorganik azot (ÇİA) ve toplam fosfor (TF) yüklemektedirler. Her iki gollün güneyinde yer alan sulak alanlar, ÇİA ve TF konsantrasyonlarının azaltılmasını sağlamış ve böylelikle göl içi konsantrasyonları gölü besleyen derelerden düşük ölçülmüştür. Mogan gölü; düşük TF (yıllık ortalama: 0.063 mg/1) ve klorofil-û (yıllık ortalama: 8.47 u.g/1) konsantrasyonlanyla, yüksekışık geçirgenliği (gölün dibi) ve tüm gölü kaplayan sualtı bitkileriyle; makrofit baskın berrak su durumundaydı. Pelajik zooplanktonlann (Daphnia ve Arcthodiaptomus) otlama baskısının, klorofil-a olarak ifade edilen fitoplankton miktarının belirlenmesinde önemli bir rolü görülmemiştir. Eymir gölünde dışardan gelen besinlerin uzaklaştırlmasıyla TF konsantrasyonunda (yıllık ortalama: 0.304 mg/1) bir düşüş gözlemlenmesine rağmen, TF konsantrasyonu hala çok yüksekti. Eymir gölü TF konsantrasyonunun yüksek klorofil-a konsantrasyonuna potansiyel oluşturmasına rağmen, klorofil-a konsantrasyonunun yüksek olmaması (yıllık ortalama: 18.95 ug/I) tam olarak anlaşılamamıştır. Klorofil-a konsantrasyonunun bahar artışı hariç, muhtemel N-limitasyonu (düşük yaz ÇIA/TF oram) yüzünden yaz konsantrasyonları düşük olmuştur. Buna ek olarak kadife ve sazan balıklarının beslenmesi sonucu, dip çamurunun suya karışması; ışık geçirgenliğinin (yıllık ortalama: 107 cm), düşük klorofil-a konsantrasyonuna rağmen, düşük olmasını sağlamış olabilir. Eymir gölündeki bentik balık stoğunun fazla olması, büyük boy Daphnia ve Arcthodiaptomus üzerindeki avlanma baskısını arttırmış, Daphnia ve Arcthodiaptomus popülasyonunun fitoplankton üzerindeki otlama baskısını azaltmış olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PELAGIC TROPHIC INTERACTIONS: CLEAR VERSUS TURBID WATER STATES IN LAKE MOGAN AND LAKE EYMR Burnak, S. Levent M. Sc, Department of Biology Supervisor: Assist.Prof.Dr. Meryem Beklioğlu November 1998, 69 pages In this study, Lake Mogan and Lake Eymir which are located in 20 km south of Ankara were studied between March 1997 and April 1998. Within the same catchment area, small-scale industries, the agricultural use, raw sewage of Gölbaşı municipality and recreational activities affect the catchment, causing high dissolved inorganic nitrogen, DIN, and total phosphorus, TP, loading to the lakes. However, the natural wetlands and reed-beds located in the southern part of the both lakes reduced mainly the DIN and TP concentrations of the inflows to some extent, so that in-lake concentrations were lower than the inflows. Lake Mogan; with very low TP (annual mean: 1110.063 mg/1) and chlorophyll-a (annual mean: 8.47 jag/1) concentrations, very high Secchi depth (found to be the bottom), and the submerged plants covering the entire lake; was in macrophyte dominated clear-water state. Pelagic zooplankton (Daphnia and Arcthodiaptomus) grazing pressure did not appear to be significant in determining the low phytoplankton crop expressed as chlorophyll-a. In Lake Eymir, although, diversion of the external nutrient appeared to have led to a decrease in TP concentration (annual mean: 0.304 mg/1), the TP concentration was still very high Although the TP concentration of Lake Eymir provided a high potential for very high chlorophyll-a, the potential was not fully realised with an annual mean chlorophyll-a concentration of 1 8.95 ug/1. Except the spring increase in the chlorophyll-a, the summer concentrations were low perhaps due to the N-limhation (the low DEN/TP ratios found throughout the summer). Additionally, the Secchi depth was also relatively low (annual mean: 1 07 cm) throughout the summer at low chlorophyll-a concentrations, which might be due to the feeding behaviour of the large stock of the benthivorous fish, largely carp and tench to the certain extent, by stirring up the bottom. The control of the phytoplankton crop by the large-bodied Daphnia and Arcthodiaptomus appeared to be low, because of the very low density of Daphnia and Arcthodiaptomus in summer. Presence of the high stock of benthivorous fish may have exerted a high predation pressure on Daphnia at their zooplanktivorous stage, and in turn leading to the low density of the grazers in Lake Eymir.