Stochastic modeling of monthly flows on Ankara creek in Sakarya basin
Sakarya Havzasında bulunan Ankara Çayının aylık akımlarının stokhastik modellenmesi
  1. Tez No: 75993
  2. Yazar: UĞUR YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UYGUR ŞENDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Time series, Stochastic Modeling, Ankara Creek, Generation of Synthetic Series, Forecasting IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
oz SAKARYA HAVZASINDA BULUNAN ANKARA ÇAYININ AYLIK AKIMLARININ STOKHASTİK MODELLENMESİ Yiğit, Uğur Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı : Prof. Dr. Uygur Şendil Kasım 1998, 157 sayfa Bu tezin amacı Ankara Çayı üzerindeki 1226 numaralı Meşecik istasyonunun 28 yıllık senelik ve aylık akımlarına stokhastik modellerin uy durulmasıdır (1963-1990). Orijinal akımları normal dağılıma uydurabilmek için logaritmik transformasyon yapılmıştır. Bütün hesaplar ve diagnostik kontroller yapıldıktan sonra, senelik akımlar için §ı = 0.43 otoregresive parametreli AR(1) modelinin en uygun olduğu tesbit edilmiştir. Aylık akımlar için en uygun olarak (j>ı = 0.8268 and fc = -0.1239 otoregresive parametreli AR(2) modeli seçilmiştir.Elde edilen senelik ve aylık modeller için sentetik seri üretimi yapılmıştır. Gözlem yapılmış serinin istatiksel özellikleri sentetik olarak üretilen serilerin güvenli aralığına düşmüştür. Son olarak elde edilen modeller 1991 yılı akım tahminlerinde kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler : Zaman Serileri, Stokhastik Modelleme, Ankara Çayı, Sentetik Seri Üretilmesi, Akım Tahminleri VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STOCHASTIC MODELING OF MONTHLY FLOWS OF ANKARA CREEK IN SAKARYA BASIN Yiğit, Uğur M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Uygur Şendil November 1998, 157 pages The purpose of this thesis is to fit stochastic models for both annual and monthly flows of Ankara Creek at Meşecik station No: 1226 for 28 years (1963- 1990). Original flows were made log-transformed to be able to obtain normally distributed data. After all calculations and diagnostic checks have been applied, AR(1) model with autoregressive parameter i = 0.8268 and 2 = -0.1239 was selected as best fit for monthly flows. IllGeneration has been done using both the derived annual and monthly models. The statistical characteristics of historical series fell into the confidence interval of generated statistical characteristics. Finally the derived models were used to forecast the flows of 1 99 1.