Abdurrahim Oraz'ın seçilmiş şiirleri (Dil ve üslup incelemesi)
Language and style examination in selected poems of Abdurrahim Oraz
- Tez No: 759938
- Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS BİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afganistan Türkmen Türkçesi, Edebiyat, Şiir, Abdurrahim Oraz, Dil ve Üslup İncelemesi, Afghanistan Turkmen Turkish, Literature, Poetry, Abdurrahim Oraz, Language and Style Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Afganistan Türkmen edebiyatının en önemli temsilcilerinden olan şair Abdurrahim Oraz'ın şiirlerini incelediğimiz tezimizde; şairin dil ve üslup kullanımı inceleyereyek ele alınmıştır. Şair geçmişde ve günümüzde olan olayları yanı savaş ve onun gibi zorlukları, en çok şiirlerinde konu olarak işlemiştir. Şair Türkmen halkının refahı ve gelişimleri için halkın sürekli şiirlerinde kendiler olmaları başkasının yolundan gitmemeleri için uyarmaktadır. Afganistan'da nüfusa sayımına göre beşinci sırda Türkmen Türkleri yer almaktadır. Afganistan Türkmenleri; Türkmenlerin Ersarı, Salur, Teke, Sarık ve Yomut boylarındandır. Çoğunluğu Ersarı, Teke ve Salır boylarındandır. Bu çalışmada Türkmenlerin dilleri, tarihleri ve coğrafileri hakkında az da olsa bilgi verilmektedir.
Özet (Çeviri)
In our thesis, we analyzed the poems of poet Abdurrahim Oraz, one of the most important representatives of Afghanistan Turkmen literature; The poet's use of language and style has been examined by analyzing. The poet dealt with the events of the present and the past, as well as the war and difficulties like it, as the subject of his poems. For the welfare and development of the Turkmen people, the poet warns the people to be themselves in their poems and not to follow others. Turkmen Turks are in the fifth place according to the population census in Afghanistan. Afghanistan Turkmens; He is from the Ersari, Salar, Teke, Sarik and Yomut tribes of Turkmens. Most of them are from Ersarı, Teke and Salir tribes. In this study, little information is given about the languages, history and geography of the Turkmens living in Afghanistan.