Meter-scale cyclic deposits in the lover certaceous peridital carbonates of the Üzümlü area (Western Taurides, Turkey)
Üzümlü yöresinde alt kretase gelgit çevresi ortamı karbonat istiflerinde metre ölçekli devirsel çökeller (Batı Toroslar, Türkiye)
  1. Tez No: 75998
  2. Yazar: NAKİ AKÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metre ölçeğinde devir, Karbonat sekans stratigrafisi, Biyostratigrafi, Parasekans, Milankovitch deviri, Fischer Plot, Alt Kretase, Üzümlü, Geyik Dağı Birliği, Batı Toroslar vi, Meter-scale cycle, Carbonate sequence stratigraphy, Biostratigraphy, Parasequence, Milankovitch cycle, Fischer Plot, Lower Cretaceous, Üzümlü, Geyik Dağı Unit, Western Taurides. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz UZUMLU YÖRESİNDE ALT KRETASE GELGİT ÇEVRESİ ORTAMI KARBONAT İSTİFLERİNDE METRE ÖLÇEKLİ DEVİRSEL ÇÖKELLER ( BATI TOROSLAR, TÜRKİYE ) AKÇAR, Naki Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Demir ALTINER Mart 1998, 114 sayfa Bu çalışmanın hedefi, Üzümlü nahiyesi civarındaki Alt Kretase gelgit ortamı çevresi karbonatlanndaki yukan doğru sığlaşan metre ölçeğindeki devirlerin tanımlanması, devirselliğin sebeplerinin ortaya çıkarılması ve bu kayıtların küreselliğinin dünyadaki diğer örnekleriyle karşılaştırarak kontrol edilmesidir. Bu araştırma Türkiye'de karbonat sekans stratigrafisinin arazi ölçeğinde uygulandığı ilk çalışmalardan biridir. Foraminifer ve dasiklad alg mikropaleontolojisi ve biyostratigrafik çalışmalarla Valanjinien-Albiyen aralığındaki ölçülü kesit üç zon ve üç aszona bölünmüştür. Bunlar, Salpingoporella anrmlata zonu, Vercorsella scarsellai- Salpingoporella dinarica zonu, Campanellula capuensis aszonu, isimlendirilmemiş aszon, Voloshinoides murgensis aszonu, ve Cuneolina gr. /Kzvoma-Milliolidae 1 zonudur. Bunların arasında, isimlendirilmemiş aszonun üst sının değiştirilmiştir. Üzümlü nahiyesi civarındaki Alt Kretase gelgit ortamı çevresi karbonatlarının mikrostratigrafik çalışması, 258.37 metre kalınlığındaki kesitin herbiri ortalama 1.79 m kalınlığında ve yukan doğru sığlaşan 141 metre ölçeğindeki devirsel çökellerden oluştuğunu ortaya koymuştur. Parasekans olarak kabul edilen bu devirsel çökeller altta gelgit altı, üstte ise gelgit arası ve üstü fasiyeslerden oluşmaktadır. Mikrofasiyesdağılımına göre 3 ana ve 14 alt parasekans tipi belirlenmiştir. Parasekanslar biraraya gelerek 4 tip 1 ve 1 1 tip 2 sekansı oluşturmaktadır. Türkiye'de ilk defa bu çalışmada, devir kalınlığı-zaman grafiği çizilmiştir. Üzümlü nahiyesi civarındaki Alt Kretase gelgit ortamı çevresi karbonatlarının“Fischer Plof'u, ortalama çökme hızı ve kümülatif devir kalınlıkları kullanılarak çizilmiştir. Hesaplanan devir aralıkları Milankovitch dışmerkezlilik devirlerine tekabül etmektedir. Bunun yanı sıra, çalışma alanının göreceli deniz seviyesi değişim eğrisi ”Fischer Plof'tan türetilmiştir. Bu eğriye göre, deniz seviyesindeki göreceli değişme 126 ila 118.5 milyon sene arasında 2 metreyi geçmemektedir. Çalışma alanındaki en büyük göreceli deniz yükselmesi 12 metre, en büyük göreceli deniz alçalması ise 113.5 milyon senedeki 4 metrelik düşüştür. Bu eğri Exxon tablosuyla karşılaştırılmış ve bu grafiğin 118.5, 116/115, 113.5, 112, 107.5 ve 103 milyon sene sekans sınırlarına karşılık geldiği sonucuna varılmıştır. Bu grafik 107.5 milyon senede yüksek değer vermesine rağmen, bu sınır arazide tanımlanamamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METER-SCALE CYCLIC DEPOSITS IN THE LOWER CRETACEOUS PERITIDAL CARBONATES OF THE ÜZÜMLÜ AREA ( WESTERN TAURIDES, TURKEY ) AKÇAR, Naki M. S., Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Demir ALTINER March 1998, 114 pages The objective of this study is to define shallowing upward meter-scale cycles i in the Lower Cretaceous peritidal carbonates in the Üzümlü area, to find out causes of cyclicity, and also to check the globality of these records in comparison with the other studies in the world. This study is one of the first attempts in Turkey to apply carbonate sequence stratigraphy in outcrop scale. Biostratigraphy and micropaleontology of benthic foraminifera and dasycladacean algae are documented and Valanginian-Albian interval is studied along a measured section, which is divided into three zones and three subzones. These are Salpingoporella anrmlata zone, Vercorsella scarsellai-Salpingoporella dinarica zone, Campanellula capuensis subzone, Unnamed subzone, Voloshinoides murgensis subzone, and Cuneolina gr. /Jovowa-Milliolidae 1 zone. Among these, the upper boundary of the unnamed subzone is modified. Microstratigraphic study of the Lower Cretaceous peritidal carbonates in the Üzümlü area revealed that the 258.37 meter thick section consists of 141 meter-scale shallowing upward cycles measuring 1.79 m thick in average thickness. These cycles regarded as parasequences are characterized by the presence of subtidal facies at the bottom, and the inter- to supratidal facies at the top. According to the dominant iiimicrofacies, 3 main and 14 subtypes of parasequences are identified. Furthermore, these parasequences were stacked together to form 4 type-1 and 1 1 type-2 sequences. For the first time in Turkey, the cycle thickness versus time graph is plotted. Then the Fischer Plot of the Lower Cretaceous peritidal carbonates of Üzümlü, is graphed by using the average subsidence rates and the cumulative cycle thickness. The calculated cycle periodicities correspond to the Milankovitch eccentricity cycles. Also the relative sea level change curve of the study area is driven from the Fischer Plot. According to this curve, relative change of sea level does not exceed 2 m between 126 and 118.5 my. The maximum relative sea level rise is 12 m in the study area, and the relative sea level fall at 113.5 my is 4 m. This curve is compared with that of EXXON chart, and it is concluded that the graph detects the sequence boundaries at 118.5, 116/115, 113.5, 112, 107.5 and 103 my. Even though the graph shows a peak in 107.5 my, this boundary is not identified in the field.