Investigation of soil pollution in the city of Antalya
Antalyadaki toprak kirliliğinin araştırılması
- Tez No: 75997
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toprak Kirliliği, Eser Elementler, Sahra Tozu, Uzun Mesafeli Taşımm. VI, Soil Pollution, Trace Elements, Saharan Dust, Long-Range Transport IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz ANTALYA'DAKİ TOPRAK KİRLİLİĞİNİN BELİRLENMESİ NİLGÜN, Güvenç Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürdal Tuncel Eylül, 1998, 115 Sayfa Bu çalışmada kullanılan yüzey toprağı örnekleri, ülkemizin Akdeniz layı şeridinde bulunan Antalya ili sınırları içerisinde iki farklı bölgeden toplanmıştır. Toplanan örnekler atomik absorpsiyon spektrometri ve enstrümental nötron aktivasyon analiz teknikleri kullanılarak eser elementler ve iyonlar için analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, zenginleştirme faktörü ve faktör analiz teknikleri uygulanarak elementlerin kaynaklarının belirlenebilmesi için kullanılmıştır. Antalya belediye sınırları içinden toplanan örnekler, Antalya bölgesinden sabit ve mobil kaynaklardan atmosfere atılan antropojenik kökenli eser elementlerin bölgede neden olduğu kirliliği belirlemek ve kaynakların etki alanlarım saptamak amacı ile incelenmiştir.Kirlilik düzeyinin belirlenebilmesi için elementlerin topraktaki genel seviyeleri baz alınarak dört ayrı yaklaşım uygulanmıştır. Bu yaklaşımlar, bölgedeki toprağın antropojenik kaynaklı eser elementler tarafından değişik seviyelerde kirletildiğini göstermekle beraber, kaynak bölgeleri hakkında bilgi vermemektedir. Elementlerin dağılım haritaları, MAPINFO Coğrafik Bilgi Sistemleri paket programı yardımıyla interpolasyon tekniği kullanılarak çizilmiş ve bölgedeki mevcut kirlilik kaynakları ile ilişkilendirilmiştir. Toprak kaynaklı elementlerin genelde düzenli bir dağılım göstermesine rağmen antropojenik kökenli elementlerin dağılımının kirlilik kaynaklarına bağlı olarak değiştiği gözlemlenmiştir. Antrapojenik kaynakların şehirdeki toprağın kimyasal kompozisyonunu belirli bölgelerde etkilemesine rağmen, genel olarak toprak kirliliği şu anda Antalya için yaygın bir problem olarak görülmemektedir. Mevcut aeresol istasyonu çevresinden toplanan kırsal toprak örnekleri ise uzun vadeli taşınım ile bölgeye ulaşan Sahra Çölü tozunun lokal topraktan ayırt edilebilmesi için kullanılmıştır. Bu çalışmada elde edilen veriler yine aynı istasyonda daha önce toplanan aeresol örneklerinin incelenmesi sonucu belirlenmiş olan iz elementlerle karşılaştırılmış ve Cr, Mg ve Nd'nin Sahra tozunu lokal topraktan ayıran en belirgin iz elementler olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF SOIL POLLUTION IN THE CITY OF ANTALYA NİLGÜN, Güvenç M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Giirdal Tuncel September, 1998, 115 Pages Surface soil samples were collected from two different areas within the border of Antalya which is a city located on the Mediterranean coast of Turkey. The collected samples were anlyzed by atomic absorption spectrometry and neutron activation analysis for trace elements and major ions. Enrichment factors were calculated and factor analysis was applied to the resulting data to determine the sources of elements Samples collected from the town of Antalya were investigated to determine general features of elemental concentrations and sources affecting the chemical composition of soil. IllFour approaches have been used to determine the state of pollution. Discussions based on average concentrations of the pollutant elements have demonstrated that the soil in the city of Antalya is polluted to different degrees by different elements that have anthropogenic sources. But it was not possible to evaluate whether pollution of soil is confined to certain parts of the city or the soil in the whole city is polluted. In order to assess the distribution of pollutant elements in the city an interpolation approach was used and results are presented as distribution maps. The MAPINFO Geographic Information Systems package was used for both interpolations and subsequent presentations. Although the distribution of elements with soil origin have fairly uniform concentration throughout the study area, the distribution of the concentrations of anthropogenic elements show fairly good agreement with the pollution sources. In general, chemical composition of soil is altered by anthropogenic activities only in limited areas, and the soil pollution does not seem to be a very widespread problem through the city. Smaller number of samples collected around the aerosol sampling station used as a background composition to identify differences in the elemental composition of Saharan dust and local soil. The comparison of soil composition determined in this study with those derived from previous aerosol studies suggests that Cr, Mg and Nd are the most promising marker elements to distinguish Saharan dust from local soil.