Analysis of fiber reinforced composite pressure vessels
Elyaf takviyeli kompozit basınçlı kapların analizi
- Tez No: 75999
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVEND PARNAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elyaf takviyeli kompozit, kompozit borular, basınçlı kap, dönen cisimler, sıcaklık ve neme bağlı yük, roket. iv, Fiber reinforced composite, composite tubes, pressure vessel, rotating bodies, hygrothermal loading, rockets. m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz ELYAF TAKVİYELİ KOMPOZİT BASINÇLI KAPLARIN ANALİZİ Katırcı, Nuran Yüksek lisans., Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Parnas Eylül 1998, 101 sayfa Bu çalışmada mekanik, sıcaklık ve nem yükü altındaki elyaf takviyeli kompozit basınçlı kapların davranışını tahmin etmek için analitik bir yöntem geliştirilmiştir. Yöntem klasik tabakalı plak teorisine dayandırılmaktadır. Her biri silindiriksel ortotropik katmanlardan oluşan silindirik kabuk için düzlemsel gerinim yaklaşımı kullanılmıştır. Basınçlı kaba uygulanan kuvvetler dış ve iç basınç, eksenel, dönmeden kaynaklanan kütle kuvveti ve yapı boyunca sıcaklık ve nem değişimidir. Analiz, basınçlı kabın uygun sarım açısı, maksimum patlatma basıncı, maksimum eksenel yük ve maksimum dönme hızını elde etmek amacıyla bazı kırılma teorileri ile grafik ara işlemcili bir yazılım dili kullanılarak geliştirilen bir bilgisayar programı yardımı ile uygulanmıştır. Bu değişkenler, sıcaklık ile nem etkisi altında incelenmiş ve sonuçlar deneysel çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF FIBER-REINFORCED COMPOSITE PRESSURE VESSELS Katırcı, Nuran M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend Parnas September 1998, 101 pages In this thesis, an analytical procedure is developed to predict the behavior of fiber- reinforced composite pressure vessels under combined mechanical and hygrothermal loadings. The procedure is based on the classical laminated plate theory. A cylindrical shell having a number of sublayers each of which is cylindrically orthotrophic is treated as in the state of plane strain. Loads applied to the vessel are: external and internal pressure, axial force, body force due to rotation in addition to temperature and moisture variation throughout the body. The analysis is applied with some failure theories to obtain the suitable winding angle, the burst pressure, the maximum axial force and the maximum angular velocity of the pressure vessel using a computer program developed with a software which has a graphical user interface capability. These parameters are investigated under the effect of hygrothermal forces and results are compared with the experimental studies.