An Approach to analyze the applicability of privatization to urban transportation: Case of Denizli
Şehiriçi ulaşımı özelleştirmesi uygulanabilirliğinin analizine bir yaklaşım: Denizli üzerine bir çalışma
- Tez No: 76002
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ÖZDEMİR AKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şehiriçi Otobüs Ulaşımı, Özelleştirme, Ulaşım Giderleri vı
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tezin başlıca amacı Denizli' de otobüs hatlarının bazılarının ya da tümünün özelleştirilmesinin öngörülen yaklaşımla incelenmesidir. Türkiye' de, şehiriçi otobüs ulaşımı genellikle ekonomik açıdan açık vermektedir. Bu çalışma özelleştirmeyi hem Belediye hem de özel şirket açısından karlı yapabilmek için bir yol bulmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Özelleştirmeye uygunluk basit anlamda bir hattaki servisi karlı bir şekilde işletmeyi baz alarak incelenmiştir. Bu çalışmada analiz için Belediye' nin bir hat için günlük gideri kullanılmıştır. Bu gider o hatta günlük katedilen mesafeye göre hesaplanmıştır.Her hat için analiz edilen ve bilet ve lisans ücretlerinden oluşan gelirler, giderlerle karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma her bir hattın özelleştirilmesine karar vermek için temeldir. Özelleştirmeye karar verildiği durumlarda hem Belediye hem de özel şirketler için öneriler verilmiştir. Sonuç olarak, öngörülen yaklaşım özelleştirilecek hatlara karar verilmesi için uygundur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to analyze the privatization of some or all of the bus routes in Denizli with a recommended approach. Urban bus transportation operations are usually in deficit in Türkiye. Municipalities are generally subsidized by the government because of this deficit. This study is performed to find out a way to make privatization profitable both for the Municipality and the private company. The suitability for privatization is simply sought by operating the service in one route in a profitable position. In this thesis the cost for the Municipality for one route per day is used for the analysis. This cost is estimated according to the total distancetraveled for that route per day from the data gathered from the Municipality. The incomes including the fares as well as the licencing fees are compared with the costs analyzed for each route. This comparison is the sole basis to decide on the privatization for each route. Once the decision for privatization is made, recommendations both for the Municipality and the private companies are given. Consequently, the approach recommended is found out to be suitable to make a decision to determine the routes to be privatized. Key words : Urban Bus Transportation, privatization, transportation costs.