A Study of nickel diffusia coating on a plain carbon steel
Yalın karbonlu çeliklerin nikel difüzyon kaplanması üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 76001
  2. Yazar: NAZİK MELTEM YANAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın karbon çeliği, nikel kaplama, difüzyon, korozyon. vı, Plain carbon steel, nickel coating, diffusion, corrosion. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz YALIN KARBONLU ÇELİKLERİN NİKEL DIFUZYON KAPLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA YANAR, N. Meltem Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. Bilgehan ögel Ocak 1998, 82 sayfa Bu çalışmada nikel kaplanmış yalın karbon çeliklerinin difüzyon işlemi sonrasındaki yapışma ve korozyon davranışları incelenmiştir. Elektrolitik ve akımsız nikel kaplamalar St-37 yalın karbon çeliğine uygulanmıştır. Difüzyon işlemleri argon gazı kullanılarak yatay tüp fırında 750-1100 °C arası sıcaklıklar ve 15-360 dakika arası sürelerde gerçekleştirilmiştir. Metalografik çalışmalarda optik ve tarama elektron mikroskopları (SEM) kullanılmıştır. Faz değişimleri ise X ışınlan difraktometresi ile belirlenmiştir. Kaplanmış ve kaplanıp difüzyon işlemi görmüş numunelerin korozyon testleri ASTM G48-76 standardına uygun olarak demir klorür çözeltisinde gerçekleştirilmiştir. Elektrolitik ve akımsız nikel kaplamaların korozyon dayananın difüzyon işleminden sonra demir klorürlü ortamda iyileştiği gözlenmiştir. Kaplamada herhangi bir kalkma görülmemiş ve kaplama korozyonu homojen gerçekleşmiştir.Difüzyon işleminin nikel kaplama ile alt metal arasındaki yapışmayı iyileştirdiği gösterilmiştir. Fakat akımsız nikel kaplamalarda Ni3P bileşiğinin oluşması kaplamada kırılganlığa yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF NICKEL DIFFUSION COATING ON A PLAIN CARBON STEEL YANAR, N. Meltem M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bilgehan ögel January 1998, 82 pages In this study, the adhesion and corrosion behaviour of Ni coatings was investigated after a diffusion treatment on plain carbon steel. Both electrolytic and electroless Ni deposits were applied to St-37 type plain carbon steel. Diffusion operations were carried out in a horizontal tube furnace under argon atmosphere for periods of 15 to 360 minutes at temperatures between 750 and 1100 °C. The metallographical studies were carried out using optical and scanning electron microscopes. Phase changes were detected by X-Ray diffractometer. The corrosion tests of the as-coated and diffusion treated specimens were done according to ASTM Test Method G48-76 in ferric chloride solution. After a diffusion treatment, the corrosion resistance of both electrolytic and electroless Ni coatings were improved in FeCU environment. No peeling of the coating out of the substrate was observed. Corrosion of the coating was uniform. inIt has been shown that a diffusion treatment improves the adhesion between the substrate and Ni coating. However, the formation of Nİ3P in electroless nickel coatings cause embrittlement in the coating.