Hastane biyokimya laboratuvarlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the hospital biochemistry laboratory in terms of occupational HEALTH and safety
- Tez No: 760043
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Kazalar, Teknik Eğitim, Biochemistry, Accidents, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, Biyokimya, Laboratuvar, Risk analizi, Occupational health and safety, Biochemistry, Laboratory, Risk assessment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışma, Bingöl ilinde 6 farklı sağlık kurumunun biyokimya laboratuvarlarında yapılmıştır. Araştırmanın amacı klinik biyokimya laboratuvarlarını genel açıdan inceleyerek iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirmektir. Çalışmada, katılımcılara demografik sorular yöneltilmiştir. Bunun yanında 3 seçenekli sorular ve çok seçenekli sorular yöneltilmiştir. Araştırma sonucunda iş kazaları, meslek hastalıkları, çalışma ortamındaki risk faktörleri, kişisel koruyucu donanım kullanımı, çalışanların kendini güvende hissetmeleri gibi durumlar incelenip; yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi özelliklerle bağlantısı olup olmadığı çapraz tablolar yapılarak ki-kare testi kullanıp değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların çoğu çalışma ortamında kan ve vücut sıvılarına maruziyet riski olduğunu düşünmüştür. Ayrıca çalışanların kendini güvende hissetmemesi ve covid-19 salgını arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. İş kazası geçirme ve cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. İş kazası geçirme ve kurumdaki mesleki deneyim incelenmiş ve en çok kazanın 1-4 yıl arası deneyime sahip katılımcılarda görüldüğü gözlemlenmiştir. Çalışma ortamında en çok bulunan biyolojik etken sorulmuş ve katılımcıların %66'sı çalışma ortamında en çok virüs olduğunu düşünmüştür. Araştırmada bir kurumda gözlem ve analizler yapılarak veriler toplanmış bu veriler ışığında, anket sonuçlarından da destek alınarak, L Matris analiz yöntemiyle 41 adet risk/tehlike belirlenip yorumlanmıştır. Risk etmenleri kategorilere ayrılarak en yüksek risk skoru bulunan risk etmenleri fiziksel risk etmenlerinden elektrik kaynaklı riskler olarak belirlenmiştir. Anket sonuçları, iş kazaları, meslek hastalıkları oranları, risk analiz sonuçları değerlendirilerek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study is carried out in the biochemistry laboratories of 6 different health institutions in the province of Bingöl, and the aim of the study is to examine clinical biochemistry laboratories in general and to evaluate them in terms of occupational health and safety. In the study, demographic questions are asked to the participants, and 3-option questions and multi-choice questions are asked. As a result of the research, situations such as work accidents, occupational diseases, risk factors in the working environment, use of personal protective equipment, and the feeling of safety of employees are examined; The chi-square test is used to evaluate whether it is related to features such as age, gender, education level, by making cross tables. As a result of the research, most of the participants thought that there is a risk of exposure to blood and body fluids in the working environment. In addition, a significant relationship is found between employees feeling unsafe and the covid-19 outbreak. There is no significant relationship between having an occupational accident and gender. Occupational accident and professional experience in the institution are examined and it is observed that the most accidents were seen in the participants with 1-4 years of experience. The most common biological factor in the working environment is asked by us and 66% of the participants thought that the virus is the most common biological factor in the working environment. In the research, data are collected by making observations and analyzes in an institution, and in the light of these data, with the support of the survey results, 41 risks/hazards are determined and interpreted with the L Matrix risk assessment method. Risk factors are divided into categories and the risk factors with the highest risk score are determined as electrical risks from physical risk factors. The results of the survey, occupational accidents, occupational diseases rates, risk analysis results are evaluated and suggestions are presented.