İlkokullarda öğretmen kılavuz kitaplarının kaldırılmasının öğretmenlere göre değerlendirilmesi
Evaluation of the removal of teacher's guide books in primary schools according to teachers
- Tez No: 760114
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ÇİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen Kılavuz Kitabı, İlkokul, Sınıf Öğretmeni, Öğretmen Görüşleri, Teacher's Guide Book, Primary School, Classroom Teacher, Teachers' Views
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bilim ve teknolojinin hızla gelişmesinden eğitim sistemi de etkilenmektedir. Çağın gereksinimlerini karşılayabilecek bireyler yetiştirmek için Türkiye'de de 2005-2006 eğitim öğretim yılından itibaren yapılandırmacı yaklaşıma göre hazırlanan yeni program kullanılmaya başlanmıştır (Güneş, 2009). Yenilenen program ile birlikte Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), okullara öğretmen kılavuz kitapları göndermiştir. Kılavuz kitaplar ile ilgili araştırmalar ve tartışmalar sürerken MEB ilkokullarda öğretmenlere kılavuz kitap gönderme uygulamasına son vermiştir. Öğretmenler programın ve kılavuz kitapların uygulayıcılarıdır. Öğretmenlerin düşünceleri, kılavuz kitapların dağıtıldığı ve dağıtılmadığı durumlardaki ortaya çıkan avantajlı ve dezavantajlı durumların belirlenmesinde önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı ilkokullarda öğretmen kılavuz kitapların dağıtımının durdurulmasının sınıf öğretmenlerin görüşlerine göre değerlendirilmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Görüşmelerde öğretmenlere; kılavuz kitapların dağıtılmaya devam edilip edilmemesiyle, dilinin akıcı ve anlaşılırlığı, zaman açısından etkileri, kullanırken günlük plan ihtiyaç durumu, çalışma kitabındaki çalışmaların yapılmasına etkileri, Z kuşağının ihtiyaçlarını karşılama durumu, yeni atanan öğretmenler açısından önemi ile ilgili düşünceleri sorulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu Çankırı merkez ilçedeki devlet okullarında görev yapan 31 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda katılımcıların büyük çoğunluğunun kılavuz kitapları gerekli, çok az sayıda katılımcının ise gereksiz gördüğü; büyük çoğunluğunun kılavuz kitapların akıcı ve anlaşılır bir dilinin olduğu, çok az sayıda katılımcının geliştirilmesi gerektiğini düşündüğü; tamamına yakınının kılavuz kitapların zaman yönünden tasarruf sağladığını düşünürken çok az sayıda katılımcının zaman yönünden etkisinin olmadığını, tamamına yakınının günlük plana ihtiyaç duymamasına karşın çok az sayıda öğretmenin günlük planlarını hazırladıkları, büyük çoğunluğun kılavuz kitapların çalışma kitabındaki çalışmaların yapılmasına etkisinin olmadığını, az sayıda katılımcının ise olumlu katkısının olduğunu düşündüğü; yarısından fazlasının Z kuşağının ihtiyaçlarını karşıladığını veya kısmen karşıladığını düşünürken yarısına yakınının karşılamadığını düşündüğü, büyük çoğunluğunun yeni atanan öğretmenler için önemli olduğunu düşünürken, az sayıda öğretmenin ise önemsiz olduğunu düşündükleri sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The education system is also affected by the rapid development of science and technology. In order to train individuals who can meet the requirements of the age, a new program prepared according to the constructivist approach has been started to be used in Turkey since the 2005-2006 academic year (Güneş, 2009). Together with the renewed program, the Ministry of National Education has sent teacher's guide books to schools. While research and discussions on guidebooks are ongoing, the Ministry of National Education has put an end to the practice of sending guidebooks to teachers in primary schools. Teachers are practitioners of the program and guidebooks. The thoughts of teachers are important in determining the advantageous and disadvantageous situations that arise in situations where guidebooks are distributed and not distributed. The aim of this study is to evaluate the suspension of the distribution of teacher's guide books in primary schools according to the opinions of classroom teachers. Case study, one of the qualitative research methods, was used in the research. The research data were obtained by semi-structured interview form. During the interviews, teachers were asked about their thoughts on whether the guidebooks should continue to be distributed, the fluency and comprehensibility of the language, the impact on time, the need for a daily plan when using it, the impact on the work in the workbook, the need to meet the needs of generation Z, the importance of newly appointed teachers. The working group of the research consists of 31 classroom teachers working in public schools in Çankırı central district. Content analysis and descriptive analysis were used in the analysis of the data. As a result of the research, the vast majority of participants consider guidebooks necessary, and very few participants consider them unnecessary; the vast majority of guidebooks have a fluent and understandable language, and very few participants think that they need to be improved; while almost all of them think that guidebooks save time, very few participants have no effect on time, although almost all of them do not need a daily plan, very few teachers prepare their daily plans, the vast majority think that guidebooks have no effect on the work in the workbook, and a small number of participants think that they have a positive contribution; It was concluded that more than half of them think that they meet or partially meet the needs of generation Z, while close to half think that they do not meet, while the vast majority think that they are important for newly appointed teachers, and a small number of teachers think that they are unimportant.