Hematolojik hastalıklarda aspergilloz enfeksiyonları ve serum galaktomannan antijen testinin invaziv aspergilloz tanısındaki yerinin değerlendirilmesi
Evaluation of aspergillosis infections in hematological diseases and the place of serum galactomannan antigen test in diagnosis of invasive aspergillosis
- Tez No: 760115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SİNAN DAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: İnvaziv Apergillozis, hematolojik hastalık, Galaktomannan, Invasive Apergillosis, hematological disease, Galactomannan
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İnvaziv pulmoner aspergillozis (İPA), özellikle immün yetmezlikli hasta sayısındaki artışa paralel olarak; önemli mortalite ve morbidite nedeni olmaya devam etmektedir. Erken ve doğru tanı, antifungal tedavinin zamanında başlanması ve antifungal ajanların gereksiz kullanımını azaltmak için son derece önemlidir. Galaktomannan (GM) antijen testi ve Aspergillus'a özgül nükleik asitlerin saptanmasına yönelik testler, son yıllarda kullanılmaya başlayan invaziv olmayan tanı yöntemleridir. Aspergillus cinsine özgül GM antijeni, enzim temelli bir immünolojik test (Aspergillus ELISA) ile saptanmaktadır. Kültür dışındaki bu tanı yöntemlerinden en çok kullanılan GM antijen testi pozitifliği, invaziv aspergillozun erken tanısında oldukça önemlidir. Çalışmamızda hastanemiz hematoloji kliniğinde 2010-2020 yılları arasında yatan, hematolojik hastalık tanısı olan hastaların demografik, klinik, radyolojik verileri ve laboratuvar sonuçlarının değerlendirilmesi ile GM testinin tanısal yeterliliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla elde edilen veriler SPSS 26.0 programı ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızda erkek/kadın oranı 27/18 (%60/40) ve yaşın medyan değeri 48 olarak saptanmıştı. Hastalarımızın tümünde hematolojik malignite tanısı mevcut olup ALL, AML, lenfoma ve MM şeklinde sıklık izlenmişti. %80,55 hastada bilgisayarlı tomografide konsolidasyon izlenerek en sık gözlenen radyolojik bulgu olarak tespit edilmişti. Ayrıca çalışmamızda kanıtlanmış İPA hastaları ile yüksek şüpheli ve düşük şüpheli gruplar arasında kök hücre nakli, son 3 ayda T veya B hücre baskılayan ilaç kullanımı ve sistemik steroid kullanımı istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermişti. Çalışmamızda GM testinin bir defa 1 üzerinde oluşu ile iki defa 0,7 üzerinde oluşu pozitif olarak kabul edilmiş ve GM testi kanıtlanmış İPA grubu ile diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık oluşturarak tanısal önemi saptanmıştı. Ancak mortaliteyi ve sağkalımı öngörmede GM testi yetersiz olarak saptanmıştı. Sonuç olarak, İPA tanısında GM antijeninin kullanımının faydalı olabileceği ancak hastalarda sağkalımın öngörülmesinde yetersiz olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Invasive pulmonary aspergillosis (IPA), especially in parallel with the increase in the number of immunocompromised patients; remains a major cause of morbidity and mortality. Early and accurate diagnosis is extremely important for timely initiation of antifungal therapy and to reduce unnecessary use of antifungal agents. Galactomannan (GM) antigen test and tests for detecting Aspergillus-specific nucleic acids are non-invasive diagnostic methods that have been used in recent years. GM antigen specific to the genus Aspergillus is detected by an enzyme-based immunoassay (Aspergillus ELISA). Among these diagnostic methods other than culture, GM antigen test positivity, which is the most widely used, is very important in the early diagnosis of invasive aspergillosis. In our study, it was aimed to investigate the diagnostic adequacy of the GM test by evaluating the demographic, clinical, radiological data and laboratory results of patients hospitalized in the hematology clinic of our hospital between 2010-2020 and diagnosed with hematological disease. The data obtained for this purpose were evaluated with the SPSS 26.0 program. In our study, the male/female ratio was 27/18 (% 60/40) and the median age was 48. All of our patients had a diagnosis of hematological malignancy, and the frequency of ALL, AML, lymphoma and MM was observed. Consolidation was observed in computed tomography in 80.55% of the patients, and it was found to be the most common radiological finding. In addition, there were statistically significant differences in stem cell transplantation, allogeneic stem cell transplantation, use of T or B-cell suppressing drugs in the last 3 months, and systemic steroid use between proven IPA patients and high-suspicion and low-suspicion groups. In our study, the GM test being above one time above 1 and above 0.7 twice were accepted as positive, and the diagnostic significance was determined by creating a statistically significant difference between the IPA group with the GM test proven and the other groups. However, the GM test was found to be insufficient to predict mortality and survival. In conclusion, we think that the use of GM antigen may be useful in the diagnosis of IPA, but it may be insufficient in predicting survival in patients.