Pandemi sürecinde okul yöneticilerinin motivasyonları ve eğitime ilişkin görüşleri
The motivations of school managers in the pandemic process and their opinions on education
  1. Tez No: 760203
  2. Yazar: AYDAN ÇİZMELİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP CENGİZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pandemi, Okul Yöneticisi, Motivasyon, Covid-19, Pandemic, School Administrator, Motivation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Pandemi süreci ile birlikte eğitim kurumlarının kapatılarak, online eğitime geçilmesinden kaynaklı sorunlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Hem öğrenciler, hem öğretmenler hem de okul yöneticileri süreçte psikolojik olarak büyük bir sınav vermişlerdir. Süreçte en çok motivasyon ile ilgili sıkıntılar yaşandığı gözlemlenmiştir. Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin pandemi sürecinde yaşamış oldukları sorunları inceleyerek, süreçteki motivasyon ilişkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmada nitel bir araştırma yöntemi olan olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmaya İstanbul ili Avcılar ilçesindeki farklı okul türlerinde görev yapan 17 yönetici ile ölçütlendirilmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucuna göre 7 tema belirlenmiş, 41 koda ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, pandemi sürecinde motivasyon kayıpları yaşanmasının en önemli sebebi hastalığa yakalanma korkusu, süreçteki belirsizlikler, öğrencilerdeki öğrenme kayıpları ve iletişim sorunları olduğu tespit edilmiştir. Covid-19 salgını sürecinde okul yöneticilerinin motivasyonlarını olumlu yönde değiştirmek için kişisel çabalar hariç bir çalışma yapılmadığı gözlemlenmiştir. Süreçte motivasyonun olumsuz yönünün fazla olduğu ortaya çıkmaktadır. Araştırma bulgularına dayanılarak pandemi sürecinde yöneticilerin motivasyon düzeylerinin olumlu bazı yönleri olmasına karşın olumsuz anlamda daha fazla etkilendiği gözlemlenmiştir. Yöneticilerin motivasyonlarını daha yüksek tutabilmek için, Okul yöneticilerinin olumsuz durumlarla karşılaştıklarında motivasyonlarını nasıl arttırabileceği ile ilgili eğitimler, seminerler düzenlenmesi, negatif yönlü motivasyon ile başa çıkma becerileri geliştirilmesi, her okul için acil eylem planı oluşturulması, mesleki gelişim çalışmalarının yapılması gibi öneriler araştırmada sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the pandemic process, problems have started to arise due to the closure of educational institutions and the transition to online education. Both students, teachers and school administrators have given a great psychological test in the process. It has been observed that the most problems related to motivation are experienced in the process. The purpose of this research is to examine the problems experienced by school administrators during the pandemic process and to reveal the relationship between motivation in the process. In this study, the case science design, which is a qualitative research method, was used. The study was conducted with 17 administrators working in different types of schools in Avcılar district of Istanbul province. Semi-structured interview form was used in the research and the data were analyzed by content analysis method. According to the results of the analysis, 7 themes were determined and 41 codes were reached. According to the findings obtained in the research, the most important reason for the loss of motivation in the pandemic process is the fear of contracting the disease, uncertainties in the process, learning losses in students and communication problems. During the Covid-19 pandemic, it has been observed that no studies have been conducted except for personal efforts to change the motivations of school administrators in a positive way. In the research, it was stated by managers in general that the pandemic negatively affected executive motivation. Managers have stated that they face many motivation problems. These are economic losses and increased workload, communication problems, internal and external motivation problems, problems experienced in the distance education process, problems of intra-school order. Suggestions such as improving school administrators' coping skills with motivation problems, organizing trainings that increase motivation, organizing seminars, creating an emergency action plan for each school, and conducting professional development studies were presented in the research.