Ortaokul Din, Ahlak ve Değerler Alanı seçmeli dersleri ile DKAB dersinin kazanım ve içerik açısından karşılaştırmalı incelemesi
A comparative examination in terms of acqusition and content of secondary school Religion, Ethics and Values elective courses and DKAB course
  1. Tez No: 760257
  2. Yazar: SONER ÜZMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLARA TINAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kazanım, öğretim programı, seçmeli ders, Achievements, curriculum, elective course
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmamız DKAB dersinin ortaokul 5,6,7 ve 8. sınıflarda programa alınırken bunun yanında seçmeli dersler olan Peygamberimizin Hayatı, TDB (1- 2) ile Kur'ânı Kerim dersinin sarmal program yapısının yanında kazanımlarının, içeriklerinin yatay yönlü olarak incelemesini oluşturmaktadır. Çalışmamız literatür tarama modeli kullanılarak hazırlanmış olup zorunlu DKAB dersi ile seçmeli derslerin öğretim programlarının içerik ve kazanımlarını karşılaştırmak; okul yönetimlerine, branş öğretmenlerine, velilere ve öğrencilere tercih sürecini kolaylaştıran yol haritası sunabilmek amaçlanmıştır. Araştırmamızda DKAB dersinin zorunlu olduğuna atıf yapılmış, süreğinde 2012 yılında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren seçmeli dersler belirtildikten sonra 2021 yılında DYS ile okullara gönderilen seçmeli derslerin uygulama yönergesi açıklanmıştır. DKAB, Kur'ân-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, TDB (1- 2) programlarına genel bir bakış yapılarak değerlendirmelerde bulunulmuştur. Daha sonra sınıf seviyesi temel alınarak hem kazanımlar hem içerikler için aynı seviyede bulunan bir öğrencinin seçebileceği dersler açısından tablolar oluşturulmuştur. Bununla beraber, tablolara bağlı kalınarak karşılaştırmalı değerlendirmeler yapılmıştır. Bu doğrultuda bazı çıkarımlara ulaşılmış süreçte görülen olumlu ve eksik yönler ortaya konulmuştur. Devamında yapılan tespitlere bağlı kalınarak kazanımlara ve içeriklere ve seçmeli ders seçim sürecine atıflarda bulunulmuştur. Çalışmamızda, Seçmeli derslerin DKAB dersini içerik ve kazanım açısından sıkça tekrarladığını; DKAB ders programının yoğun işlendiği sınıf seviyesinde seçmeli derslerle desteklenmediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our research consists of a horizontal examination of the achievements and contents of Siyer, TDB 1 and 2, and the spiral program structure of the Kur'an-ı Kerim, which are elective courses, while the DKAB course is included in the program in the 5, 6, 7, and 8th grades of secondary school. The aim of our study, which was prepared using the literature review model, is to compare the content and achievements of the curriculum of the compulsory DKAB course and the elective courses, and to present a road map that facilitates the selection process to school administrations, teachers in different branches, parents and students. In this research, it has been mentioned that the DKAB course is compulsory at first, and after the elective courses that were published and entered into force in the Official Gazette in 2012 were specified, the application guidelines of Mahmur ÖZER e-signed elective courses sent to schools with DYS (Document Management System) in 2021 were explained. DKAB, Kur'an-ı Kerim, Siyer, TDB 1 and 2 programs were evaluated by making an overview. Then, based on the grade level, tables were created in terms of the courses that a student at the same level can choose for both the achievements and the content. Afterwards, comparative evaluations were made by adhering to these tables. In this direction, some inferences have been reached, and the positive and deficient aspects of the process have been revealed. In the third part, based on the determinations made, references were made to the achievements and contents and the elective course selection process. In the suggestion and conclusion part, it is stated that the elective courses repeat the DKAB course frequently in terms of content and achievement, and it has been determined that the DKAB curriculum is not supported by elective courses at the grade level, where it is intensively taught. It is frequently seen that especially the parts of the Kur'an-ı Kerim course, which are supposed to be memorized, are included at the end of the DKAB unit. Suggestions for this and similar situations are listed at the end.