Sınıfında mülteci çocuk bulunan okul öncesi öğretmenlerinin davranış ve öğretim yönetimi becerileri üzerine bir incelenme
An investigation on the behavior and educational management skills of pre-school teachers with refugee children in the class
  1. Tez No: 760102
  2. Yazar: EDANUR TÜRKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞİRİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen, Okul Öncesi, Davranış Yönetimi, Öğretim Yönetimi, Immigrant, Preschool, Behavior Management, Instructional Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma sınıfında mülteci çocuk bulunan okul öncesi öğretmenlerinin davranış ve öğretim yönetimi becerilerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında öğretmenlerin davranış ve öğretim yönetimi ve alt boyutlarının, cinsiyet, yaş, çalıştığı kurum, kıdem durumu, sınıf mevcudu, çalıştığı yaş grubu, daha önce göçmen çocuklar ile ilgili eğitimlere katılma durumu, sınıfında bulunan mülteci öğrenci sayısı, son mezun olduğu eğitim kademesi, daha önce göçmen çocuklar ile ilgili eğitimlere katılma sayısı ve mezun olunan bölüm değişkenleri açısından anlamlı derecede farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, evren içerisinden basit tesadüfü yöntemle seçilen 153 Anaokulu veya okulöncesi öğretmeninden oluşmuştur. Araştırma genel tarama modellerinden, ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak“Davranış ve Öğretim Yönetimi Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analiz yöntemleri olarak kişisel değişkenleri incelemek için betimleyici istatistiksel yöntemler, araştırma değişkenleri ve kişisel değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için ve veri ölçüm araçlarından elde edilen puanların demografik değişkenlerle karşılaştırılmasında fark testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin davranış ve öğretim yönetimi puanlarının demografik değişkenler açısından farklılaşmadığı ancak alt boyutlar temelinde farklılaşmaların olduğu görülmüştür. Bu noktada öğretmenlerin davranış ve öğretim yönetimi puanları, cinsiyet, mezun olduğu bölüm, çalıştığı kurum, son mezun olunan eğitim kademesi, daha önce göçmen çocuklarla alakalı eğitim alma durumu ve eğitim sayısı değişkenleri açısından farklılaşmamıştır. Bununla birlikte katılımcı öğretmenlerden 26-30 yaş aralığında olanların öğretim yönetimi diğer yaş gruplarına göre daha yüksek çıktığı ve 25 yaş altı öğretmenlerin davranış yönetimi diğer yaş gruplarına göre daha yüksek çıktığı ve istatistiki olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. 1 yıl altı çalışanların davranış yönetimi puanlarının diğer öğretmenlere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Sınıflardan mevcudu 21-25 olanların öğretim yönetimi diğer öğretmenlere göre daha yüksek çıktığı görülmüştür. Son olarak katılımcı öğretmenlerden 5-6 yaş grubuna derse girenlerin davranış yönetimi diğer öğretmenlere göre daha yüksek çıktığı ve istatistiki olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the behavior and instructional management skills of preschool teachers with refugee children in their classroom. Within the scope of the research, teachers' behavior and teaching management and its sub-dimensions were determined by gender, age, institution, seniority, class size, age group, participation in trainings related to immigrant children before, number of refugee students in their class, last education level they graduated, It was also examined whether there was a significant difference in terms of the number of participation in trainings related to immigrant children and the variables of the department they graduated from. The sample of the study consisted of 153 kindergarten or preschool teachers selected by simple random method from the universe. The research was carried out with the relational scanning model, one of the general scanning models.“Behavioral and Instructional Management Skills Scale”was used as a data collection tool. As data analysis methods, descriptive statistical methods were used to examine personal variables, to examine the relationship between research variables and personal variables, and to compare the scores obtained from data measurement tools with demographic variables. As a result of the research, it was seen that the behavior and instructional management scores of the teachers did not differ in terms of demographic variables, but there were differences on the basis of sub-dimensions. At this point, teachers' behavioral and instructional management scores did not differ in terms of gender, department from which they graduated, the institution they worked at, the last education level graduated, their previous education related to immigrant children and the number of education variables. In addition, it was determined that the teaching management of the participating teachers in the 26-30 age group was higher than the other age groups, and the behavior management of the teachers under the age of 25 was higher than the other age groups, and it was statistically significant. It has been observed that the behavior management scores of the employees under 1 year are higher than the other teachers. It has been observed that the teaching management of the 21-25 class students is higher than the other teachers. Finally, it was determined that the behavior management of the participating teachers who entered the course in the 5-6 age group was higher than the other teachers and was statistically significant.