Kıyâfet-nâme (Millî Kütüphane, 06 mil Yz A 2553) (Transkripsiyonlu metin-sadeleştirilmiş metin-inceleme-sözlük-tıpkıbasım)
Kiyâfet-nâme (Millî Kütüphane, 06 mil Yz A 2553) (Transcripted text-simplified text-review-dictionary-facsimile)
- Tez No: 760459
- Danışmanlar: PROF. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, İlm-i Kıyâfet, Kıyâfet-nâme, Fizyonomi, Classical Turkish literature, Kıyâfet science, Kıyâfet-nâme, Physiognomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Kültür ve edebiyat tarihimizin en kıymetli kaynaklarından olan eski harfli metinlerimizin bilim dünyâsına kazandırılması önem arz etmektedir. Bu bağlamda Eski Türk edebiyatı sahasında yapılan çalışmalar içerisinde önemli bir yer tutan Kıyâfet-nâmeler, yalnızca kişinin dış görünüşünden hareketle karakter analizinin yapılmaya çalışılmasından değil; yazıldığı dönemde insana bakış açısının öğrenilmesi bakımından da önemlidir. Bütün bunlardan hareketle yüksek lisans tez çalışmamız kapsamında Ankara, Millî Kütüphane'de 06 Mil Yz A 2553 kayıt numarası ile arşivlenen Kıyâfet-nâme türündeki yazma eser, transkripsiyonlu metni ve sadeleştirilmiş metni çıkarılarak ele alınmıştır. Akabinde muhtevâ, dil ve üslûbu ve imlâ husûsiyetleri göz önünde bulundurularak incelenmiş ve sözlük çalışması ile tıpkıbasımı verilerek tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It is important that our ancient letter texts, which are one of the most valuable sources of our cultural and literary history, are brought to the scientific world. In this context, studies in old Turkish literature holds an important place in a person's appearance not only of kıyâfet-nâmes that was attempted from a character analysis; human perspective is important in terms of learning at the time of writing. Based on all this, within the scope of our master's thesis study, a writing work in the type of Kıyâfet-nâme archived at the National Library in Ankara with the registration number 06-Yz A 2553 was considered by extracting the transcribed text and simplified text. After that, the content was examined taking into account the language and style and spelling considerations and was completed by giving the facsimile as the dictionary study.