Düzey 2 bölgelerinde kurulan kalkınma ajansları ve etkinliklerinin ölçümü (2016–2020)
Measurement of development agencies and events established in Level 2 regions (2016–2020)
  1. Tez No: 760460
  2. Yazar: YELİZ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Düzey 2, Kalkınma Ajansı, Veri Zarflama Analizi, CCR, Level 2, Development Agency, Data Envelopment Analysis, CCR
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmada 2016-2020 yılları arasındaki dönemde İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına (İBBS) ya da Nomenclature of Territorial Units for Statistics (NUTS) kriterlerine göre, Türkiye'deki Düzey 2 bölgelerinde faaliyet gösteren kalkınma ajanslarının performans etkinlikleri, karşılaştırmalı incelenmiştir. Kalkınma ajansların etkinliklerini bulabilmek için parametrik olmayan bir ölçüm metodu olan Veri Zarflama Analizi (VZA) kullanılmıştır. Girdi odaklı CCR modeli dikkate alınarak analiz yapılmıştır. Elde edilen analiz neticesinde 2016-2020 yılları arasında ajansların etkinliğinin sürekli düştüğü; ajanslar arasında etkinlik açısından en düşük ajansların DİKA (%63), BEBKA ve ÇKA (%73), DAKA (%76), MARKA (%77) olarak tespit edilmiştir. En etkin ajans ise İSTKA olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study, the performance activities of development agencies operating in Level 2 regions in Turkey were examined according to the Statistical Regional Units Classification (NUTS) or Nomenclature of Territorial Units for Statistics (NUTS) criteria in the period between 2016-2020. Data Envelopment Analysis (DEA), a non-parametric measurement method, was used to find the effectiveness of development agencies. Analysis was carried out considering the input-oriented CCR model. As a result of the analysis obtained, the effectiveness of the agencies decreased continuously between the years 2016-2020; DIKA (63%), BEBKA and ÇKA (73%), DAKA (76%), BRAND (77%) were the agencies with the lowest effectiveness among agencies. The most effective agency was found to be ISTKA.