Yedi İklim Yabancılara Türkçe Öğretim Seti temel seviye z-kitap'ın teknoloji tabanlı öğretim açısından incelenmesi
An investigation of the Turkish Teaching Set for Foreigners Yedi İklim basic level e-book in terms of technology-based teaching
  1. Tez No: 760487
  2. Yazar: ÖMER AKGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY KAYADİBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi, temel dil becerileri, Z-Kitap, Teaching Turkish as a foreign language, basic language skills, E-book
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi açısından teknoloji tabanlı öğretime dayanan ve Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan Yedi İklim Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Seti'nin A1 seviyesindeki Zenginleştirilmiş Kitap (Z-Kitap) örneği çalışmanın inceleme materyali olarak tespit edilmiştir. İlgili materyalde dört temel dil becerisi öğretiminin nasıl yapıldığı ve öğretim etkinliklerinin etkileşimli olup olmadığı ele alınmıştır. Bu bağlamda dinleme/izleme becerisi için 51 (%38) etkileşimli ve 84 (%62) etkileşimsiz olmak üzere toplam 135 etkinliğe ulaşılmıştır. Ayrıca dinleme/izleme becerisini destekleyici 82 yazma etkinliği (%62), 43 okuma etkinliği (%31), 6 video kaydı (%4) ve 4 konuşma etkinliği (%3) olmak üzere toplam 135 destekleyici beceri etkinliği yer almaktadır. Okuma becerisi için 73 etkileşimli (%63) ve 42 etkileşimsiz (%37) olmak üzere toplam 115 etkinlik tespit edilmiştir. Ayrıca okuma becerisini destekleyici 66 yazma etkinliği (%57), 41 konuşma etkinliği (%36) ve 8 video kaydı (%7) olmak üzere toplam 115 destekleyici beceri etkinliği yer almaktadır. Konuşma becerisinin alt becerileri olan bağımsız konuşma 23 (%72) oranında, karşılıklı konuşma ise 9 (%28) oranında yer almaktadır. Toplam 32 konuşma becerisi etkinliği mevcuttur. Konuşma becerisine bağlı etkinlikler ise destekleyici birkaç beceri ile oluşturulduğundan dolayı etkinlik sayısı artmaktadır. Konuşma becerisini destekleyici becerisi olmayan 5, okuma destekli 21, dinleme destekli 11 ve yazma destekli 7 olmak üzere toplamda 44 etkinlik türü yer almaktadır. Oransal olarak %48 ile okuma becerisi birinci sırada destekleyici becerisi olmayan etkinlikler ise %11 ile son sırada yer almaktadır. Yazma becerisi için toplam 155 etkileşimli (%77) ve 46 etkileşimsiz (%23) olmak üzere toplam 201 etkinliğe ulaşılmıştır. Ayrıca yazma becerisini destekleyici 120 okuma etkinliği (%60), 77 dinleme etkinliği (%38) ve 4 konuşma etkinliği (%2) olmak üzere toplam 201 destekleyici beceri etkinliği yer almaktadır. Toplam olarak 279 etkileşimli ve 172 etkileşimsiz etkinlik; 155 yazma, 184 okuma, 51 konuşma, 14 video, 88 dinleme destekleyici becerili etkinlik ve 5 destekleyici becerisi olmayan konuşma etkinliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish as a foreign language in terms of teaching technology-based teaching and the sample of the A1-level Enriched Book (E-Book) of the Yedi İklim Turkish Teaching Books for Foreigners prepared by the Yunus Emre Institute has been identified as the study material of the study. In the related material, it is discussed how the four basic language skills are taught and whether the teaching activities are interactive. In this context, a total of 135 activities were achieved, including 51 (38%) interactive and 84 (62%) non-interactive activities for listening/watching skills. Also listening/writing activity monitoring skills supportive 82 (62%), 43 reading activity (31%), 6 video recording (4 percent) and 4-speech Activity (%3) for a total of 135 grain supportive skill activity is located. A total of 115 activities were achieved for reading skills, of which 73 were interactive (63%) and 42 were non-interactive (37%). In addition, there were 66 writing activities (57%), 41 speaking activities (36%) and 8 video recording activities (7%) that supported reading skills, out of a total of 115 supporting skills activities. Independent speech, which is a sub-skill of speech skills, is included in 23% and 72%, and mutual speech is included in 9% and 28%. There are a total of 32 speech skills activities. On the other hand, the number of activities related to speaking skills is increasing due to the fact that they are created with several supporting skills. There are 44 activity types in total, including 5 with no supporting skills, 21 with reading support, 11 with listening support and 7 with writing support. Proportionally, reading ability ranks first with 48%, and supportive inept activities rank last with 11%. A total of 201 activities were achieved for writing skills, including 155 interactive (77%) and 46 non-interactive (23%) activities. In addition, there are a total of 201 supporting skill activities including 120 reading activities (60%), 77 listening activities (38%) and 4 speaking activities (2%) that support writing skills. A total of 279 interactive and 172 non-interactive activities; there are 155 writing, 184 reading, 51 speaking, 14 videos, 88 listening supportive skills activities and 5 supportive non-skilled speaking activities.