Temperature and pH responsive hydragels
Sıcaklık ve pH'ya duyarlı hidrojeller
- Tez No: 76052
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Hidrojel, pH'ye duyarlı hidrojeller, sıcaklığa duyarlı hidroj eller, akrilamit, akrilik asit, N-izopropilakrilamit. vı, Hydrogels, pH-responsive hydrogels, temperature-responsive hydrogels acrylamide, acrylic acid, N-isopropylacrylamide. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz SICAKLIK VE pH'YE DUYARLI HİDROJELLER YILMAZTÜRK, Nur Bamı Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolijisi Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı Eylül 1998, 77 sayfa Hidrojeller, doğal doku gibi yüksek miktarda su içerebildiklerinden dolayı, insan vücuduyla mükemmel uyum sağlayan yeni tip polimerik malzemelerdir. Tıbbi uygulamalarda ve ilaç salım sistemlerinde kullanımları yoğun olarak çalışılmıştır. Bu çalışmada, nötral bir hidrojel olan poliakrilamit, radikal polimerleşmeyle hazırlanmıştır. pH ve sıcaklığa duyarlı hidrojeller ise, akrilamitin, sırasıyla akrilik asit ve N-izopropilakrilamit ile birleştirilmesiyle sentezlenmiştir. pH'ye duyarlı hidrojellerin şişme çalışmaları, 37°C'de, pH'si 2 ila 10 arasında değişen çözeltilerde yapılmıştır. Sıcaklığa duyarlı hidrojellerin şişme özellikleri ise, pH'si 7.4 olan deiyonize suda; 5°C, 37°C ve 75°C'de incelenmiştir.Poliakrilamit hidroj ellerinin denge su içerikleri pH'ye bağlı olarak değişim göstermemiştir. Ancak, akrilik asit gibi iyonik bir monomer yapıya eklendiğinde pH-duyarlılığı elde edilmiştir. N-izopropilakrilamitin, akrilamit ve akrilik asit ile kopolimerleri sıcaklığa duyarlılık göstermiştir. Bu jellerin bazıları, 37°C ve 75°C'de kritik sıcaklığın üzerinde olduklarından dolayı az şişmişlerdir. 5°C'de ise, kritik sıcaklığın altında oldukları için şişmede artış gözlenmiştir. Farklı bileşimlerde hazırlanan hidroj ellerin kimyasal yapılan Kızılötesi Işınlan Spektroskopisi ile incelenmiştir. Sıcaklığa duyarlı hidroj ellerin termal özellikleri Taramalı Diferansiyel Kalorimetre (DSC) ile çalışılmıştır. pH'ye duyarlı hidroj ellerden model protein olarak seçilmiş, florasan izotayosayanat bağlı Bovin Serum Albumin, FITC-BSA, salınımı 37°C'de ve 2-10 pH bölgesinde çalışılmış ve protein Spektroflorofotometri yöntemiyle tayin edilmiştir. Salınan FITC-BSA miktarı, önce pH 2'den 6'ya giderken artış göstermiş, fakat pH'deki daha fazla artış ile azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEMPERATURE AND pH RESPONSIVE HYDOGELS YILMAZTÜRK, Nur Banu M. S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı September 1998, 77 pages Hydrogels are a new family of polymeric materials, which has shown excellent biocompatibility with human body because of their high capacity of water uptake like the natural tissue. They have been extensively studied for biomedical applications and as drug release depots. In this study, a neutral hydrogel, poly(acrylamide), is prepared by free radical polymerization. By incorporating acrylamide with acrylic acid, or N- isopropylacrylamide, pH and temperature responsive hydrogels were synthesized, respectively. Swelling studies for pH-responsive hydrogels were performed at 37°C in solutions with a pH range of 2 to 10. For temperature-responsive hydrogels swelling properties were examined at 5°C, 37°C and 75 °C in deionized water with a pH of 7.4. mEquilibrium water content values of poly(acrylamide) hydrogels did not demonstrate any change when pH of the medium was altered. But when an ionic monomer like acrylic acid was incorporated to the structure, pH-sensitivity was achieved. Copolymers of N-isopropylacrylamide with acrylamide and acrylic acid established temperature-responsivity. Some of these gels had low degree of swelling at 37°C and 75°C because of being above their critical temperatures. While at 5°C, increase in swelling was observed since they were below their critical temperatures. Chemical structures of the prepared hydrogels with different compositions were examined by Infrared Spectroscopy. Thermal properties of temperature-responsive gels were investigated by Differential Scanning Calorimetry (DSC). Release of a model protein, fluorescein isothiocyanate labeled Bovine Serum Albumin (FITC-BSA), from pH-responsive hydrogel matrices was studied in a pH range of 2 to 10 at 37°C and protein was assayed via spectrofluorophotometer. The released amount of FITC-BSA first increased when pH is increased from 2 to 6, but then decreased with further increase in pH.