Mathematical simulation for predicting the size distribution of pilot scale AG/SAG mill product
Pilot ölçekli otojen/yarı-otojen değirmen ürünü taneboyu dağılımının matematiksel simülasyon ile tahmini
  1. Tez No: 76051
  2. Yazar: NUMAN KALBİTEMİZ BODUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN HOŞTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Otojen öğütme, AG/SAG öğütme, Simülasyon, Modelleme, impakt Kırma vı, Autogenous Grinding, AG/SAG milling, Simulation, Modeling, Impact crushing
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz PİLOT ÖLÇEKLİ OTOJEN/YARI OTOJEN DEĞİRMENDE ÜRÜN TANEBOYU DAĞILIMININ MATEMATİKSEL SİMÜLASYON İLE TAHMİNİ Bodur, Numan Kalbitemiz Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Çetin Hoşten Eylül 1998, 139 sayfa Madencilik boyut küçültme proseslerinde klasik sistem olarak adlandırılan kırma+çubuklu değirmen+bilyalı değirmen kombinasyonu ile cevher ufalanmaktadır. Ancak, son yıllarda otojen ve yarı otojen öğütme sistemleri sahip oldukları birçok avantajdan dolayı cevher zenginleştirme endüstrisinde önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Klasik öğütme sisteminde değirmen boyutlandırması laboratuar ölçeğinde yapılan test verileri ile yapılırken, otojen öğütme sisteminde, son dönemlerde hernekadar laboratuar test sistemi geliştirilmeye çalışılıyor olsa bile, cevherin otojen sistemle öğütülebilirliğini saptamak ve tesis ölçeğinde değirmen boyutlandırması yapabilmek için pilotBelirli bir ekipman ve cevher için besleme-ürün ilişkisini açıklayan matematiksel modeller cevher ufalama proseslerinin simülasyonunda kullanılmaktadır. Bu tarz simülasyonlar ile genel olarak tesis akım şeması geliştirilmesinde ve proses optimizasyonunda yararlanılmaktadır. Bu çalışmada geniş bir literatür taraması ile AG/SAG değirmenlerin birçok özellikleri irdelenmiş; model ve simülasyon bağlamında konuyla ilgili gelişmeler ortaya konulmuştur. Kütahya 100. Yıl Gümüş Tesislerinde yapılan pilot ölçekli test çalışmalarından elde edilen veriler kullanılarak JKSimMet AG/SAG simülatörü çalıştırılmıştır. Cevher tanımlaması için laboratuarda“Drop Weight”testleri ve standard Bond değirmeni cevher yüzey aşınması (ore abrasion) testleri yapılmıştır. Sonuçta AG/SAG modelinin ürün taneboyu dağılımını değirmen yükü tane boyu dağılımdan daha doğru tahmin ettiği ve modelin devre optimizasyonunda kullanılabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MATHEMATICAL SIMULATION FOR PREDICTING THE SIZE DISTRIBUTION OF PILOT SCALE AG/SAG MILL PRODUCT Bodur, Numan Kalbitemiz M. Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Çetin Hoşten September 1998, 139 Pages Conventional Rod and Ball Mill grinding circuits are used to process ores. But currently autogenous and semi-autogenous grinding mills are of major industrial importance in heavy mineral processing industries because of having various advantages. The sizing of full-scale rod and ball mills can be designed on the basis of laboratory bench scale tests, however, even though recent efforts have been focused on developing laboratory testing system, pilot scale test works are necessary to determine the amenability of the ore to AG/SAG operation and sizing of the actual mill. It means very high cost besides time consumption at project stage. inMathematical models, which describe the feed-product relationship for a machine and a specific ore, have emerged for comminution simulation. These are used commonly for flowsheet design and plant optimization purposes. A wide range of literature regarding on the various aspects of AG/SAG milling was reviewed and demonstrated the progress in the modeling and simulation context. JKSimMet AG/SAG simulator was executed by using the experimental data which were collected from the pilot plant test work carried out at 100th Year Silver Plant, KÜTAHYA. Drop Weight tests and standardized Bond abrasion tests were done for ore characterization at laboratory. Simulation results showed that the AG/SAG model predicted the mill product more accurate than the mill load. It was found to be useful for circuit optimization.