An Implementation study for the effects of building types on total life cycle costing
Bina tiplerinin toplam yaşam dönem maliyeti üzerindeki etkisine ait uygulama çalışmsı
- Tez No: 76053
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Dönem Maliyeti, Mali açıdan önemli parça maliyeti. iv, Life Cycle Costing, cost significant items cost III
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
oz BİNA TİPLERİNİN TOPLAM YAŞAM DÖNEM MALİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİNE AİT UYGULAMA ÇALIŞMASI Hayfavi, Nesim Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doçent Dr. Metin Arıkan Ekim 1998, 207 Sayfa Bu çalışma, ilk olarak yeni sayılabilecek bir konu olan yaşam dönem maliyetleri ( YDM ) konusunu detaylı bir şekilde tanıtmaktadır. Özellikle Türkiye'de bu YDM konusu yeni tanınan ve yavaş gelişmekte olan bir konudur. Her nekedar konunun teorisi 1930 lara dayansada uygulamadaki eksiklikler konuya 1990'larınmış gibi bakılmasına neden olmuştur. Konunun faydası sadece bir maliyet ya da maliyet kontrol sistemi belirlemekle kalmayıp, yapım, onarım ve işletme maliyetleri konusunda da çok faydalı bir veri toplama aracı olmaktadır. Özellikle bu konular tasarım aşamasında veri yetersizliğinden dolayı hep göz ardı edilmektedir. Bir uygulama çalışması olan bina tiplerinin toplam yaşam dönem maliyeti üzerindeki etkisi de bu tekniğin kullanımını ve bu kadar veri eksikliğinin ve belirsizliğin içinde dahi faydalı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN IMPLEMENTATION STUDY FOR THE EFFECT OF BUILDING TYPES ON TOTAL LIFE CYCLE COSTING Hayfavi, Nesim M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Metin Arıkan October 1998, 207 pages This thesis firstly introduces a considerably new subject of Life Cycle Costing ( LCC ) in detail. Especially in Turkey, subject of LCC is newly introduced and growing slowly. Although the theory belongs to 1930's, its applications are so few that it can be assigned as a subject of 1990's. The usefulness of the subject is not only for determining a cost or cost control system but also enables a collection of data on maintenance and operation costs, which are all forgotten in building industry especially at design stage. An imlementation study for determining the affect of building types on total life cycle costing is presented in order to show the usage of the technique even with a very few data and presence of uncertainities.