Son dönem Osmanlı doktorlarından Dr. Besim Ömer'in 'Mi'de, Tegaddî ve Hazma Dâ'ir Kavâ'id-i Sıhhîye' adlı eserinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
A last period Ottoman doctor, Dr. transcription and evaluation of Besim Ömer's 'Mi'de, Tegaddî ve Hazma Dâ'ir Kavâ'id-i Sıhhîye'
- Tez No: 760522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Tıbbı, Besim Ömer, Mide Tegaddi ve Hazma Dair Kavaid-i Sıhhiye, Ottoman Medicine, Besim Ömer, Mide Tegaddi and Kavaid-i Sıhhiye About Hazma
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Tıp; Eski Yunan ve Roma dönemlerinde, MÖ V. yüzyılda bir bilim dalı olarak gelişmeye başlamıştır. İlk dönemlerden itibaren kabul gören tıbbî kaidelerden birisi de tıp bilimi ile beslenme arasında doğrudan ilişki olduğudur. Beslenme olgusu insanın yaşına, cinsiyetine, yaşadığı coğrafi bölgeye hatta dinine göre değişiklik göstermiştir. Osmanlı Dönemi'nde de beslenme, hazm ve sıhhi kurallar bu olgular üzerinde yoğunlaşmıştır. Osmanlı tıbbı; koruyucu hekimliğin ön planda olduğu ve genel olarak insanları hastalıktan koruma, hastalıklara devâ bulabilmenin ötesinde geleneksel uygulamalar hakkında geniş bilgi yelpazesi sunmuştur. Çalışmamızda son dönem Osmanlı doktorlarından Besim Ömer'in“Mi'de, Tegaddî Ve Hazma Dâ'ir Kavâ'id-i Sıhhîye”adlı eseri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Söz konusu eserde beslenme, hazm ve sıhhi kurallardan yoğun olarak bahsedilmekte olup bu konular hakkında önemli bilgiler bulunmaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmakta olup birinci bölümde geçmişten günümüze besin ve beslenmenin tarihsel süreci hakkında bilgilere yer verilmiş, ikinci bölümde sindirim sistemi hastalıkları ve hıfzıssıhha konularına değinilmiş, üçüncü bölümde ise eserin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Medicine; It started to develop as a branch of science in the ancient Greek and Roman periods, in the 5th century BC. One of the accepted medical rules since the early periods is that there is a direct relationship between medical science and nutrition. The phenomenon of nutrition has changed according to the age, gender, geographical region and even religion of the person. In the Ottoman period, nutrition, digestion and sanitary rules focused on these facts. Ottoman medicine; It has provided a wide range of information about traditional practices, in which preventive medicine is at the forefront and generally protecting people from diseases and finding cures for diseases. In our study, the work of Besim Ömer, one of the late Ottoman doctors, named“Mi 'de, Tegaddî ve Hazma Dâ'ir Kavâ'id-i Sıhhiye”has been tried to be evaluated. In the mentioned work, nutrition, digestion and sanitary rules are mentioned intensively and there is important information about these subjects. Our study consists of three parts, in the first part, information about the historical process of food and nutrition from the past to the present is given, in the second part, digestive system diseases and hygiene issues are mentioned, and in the third part, the transcription and evaluation of the work is made.