Kurumsal yönetim uygulamalarının bağımsız denetim kalitesi üzerindeki etkisi: BİST'te bir araştırma
The effects of corporate governance practices on independent audit quality: A research in BIST
  1. Tez No: 760531
  2. Yazar: MUSTAFA ŞÜKRÜ DİLSİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUPHİ ASLANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Denetim Kalitesi, BİST, Corporate Governance, Audit Quality, BIST
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Rekabet koşullarının arttığı ve küreselleşmenin yoğun hissedildiği 21. yy'de kurumsal yönetim kavramının öneminin de arttığı görülmektedir. Teknolojinin gelişmesi ve küreselleşmenin etkisiyle sermaye piyasası dünyada daha da fazla öneme sahip olmuştur. Sermaye piyasasının gelişmesi yatırımcıların ve sermayelerinin korunması hususu; kurumsal yönetimi, denetimi ve denetim kalitesini daha da önemli hale getirmektedir. Türkiye'de sermaye piyasasının merkezi olan Borsa İstanbul (BİST) içinde kurumsal yönetim anlayışının denetim kalitesine etkisi gün geçtikçe önemli hale gelen ve merak uyandıran bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, yapılan çalışmada kurumsal yönetim uygulamalarının denetim kalitesine etkisi incelenmiş, BİST 30 şirketlerinin 2018-2021 verileri ele alınarak analiz yapılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda, yazında genel olarak kullanıldığı belirlenen onbeş değişken ele alınmıştır. Veriler, Kamu Aydınlatma Platformu (KAP) internet sitesinden alınarak analiz yapılmıştır. KAP internet sitesinde yer alan veriler finansal tablolardan, faaliyet raporlarından ve diğer bilgilendirmelerden oluşmaktadır. Değişkenler arasındaki ilişkiler lojistik regresyon analizi tekniğiyle incelenmiştir. Kurumsal yönetim ve denetim kalitesi arasında, literatür bilgileriyle uyumlu şekilde pozitif ilişki olduğu görülmüştür. BİST 30'da yer alan şirketlerin büyüklüğü ve şirketin köklü bir geçmişe sahip olmasının denetim kalitesiyle olan ilişkisini güçlendirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
It is noticed that the importance of the concept of corporate governance has increased in the 21st century, where the conditions of competition have increased and the globalization has been felt intensely. With the development of the technology and the effect of globalization, the capital market has an important share in the world. The development of the capital market makes corporate management, audit and audit quality even more important in terms of protecting investors and their capital. The effect of corporate governance approach on audit quality in Borsa Istanbul (BIST), which is the center of the capital market in Turkey, emerges as an issue that is becoming more and more important and arousing curiosity. For this reason, in this study, the effect of corporate governance practices on audit quality was investigated by analyzing the 2018-2021 data of the companies', which were listed in BIST 30. As a result of the literature review, fifteen variables, that are generally used in the literature, were considered. The analyzed data was taken from the Public Disclosure Platform (KAP) website. The data obtained on KAP's website consists of financial statements, annual reports and other information. The relationships between the variables were examined by using logistic regression analysis. It has been observed that there is a positive relationship between corporate governance and audit quality as in the previous literature reports. For the BIST30 companies, it can be concluded that their sizes and deep-rooted histories strengthen their relationships with audit quality.