Gelenek ve modernlik arasında Şiilik. Türkiye'de kültürel ve sosyal tezahürler üzerine etnografik bir araştırma
Shi'ism between tradition and modernity. An ethnographic research on cultural and social manifestations in Turkey
- Tez No: 760532
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN TOKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Shiism, Shia, Other, Religious Identity, Religion, Sect, Culture, Ethnography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
Sosyal bir gerçeklik olarak din, insanların yaşamlarına tesir eden kompleks bir olgudur. Tarihten günümüze kadarki süreçte din bir yandan çatışma sebebi olurken, diğer yandan aynı dine inananları bir arada tutan tutkal vazifesi görmüştür. İslam tarihinde Peygamber'in vefatından sonra Müslümanlar arasında birçok kırılma yaşanmıştır. Günümüze kadar tesirini devam ettiren bu ayrılıklar, dinin yekpare bir bütün olmadığı gerçeğini göstermektedir. Bu çalışmada etnografik veriler ışığında bir Şii grubun dini kimliklerini sürdürme şekilleri, inanç ve pratikleri araştırmacının gözlemleri ve katılımcıların ifadeleri eşliğinde analiz edilmiştir. Anahtar Kavramlar: Şiilik, Şia, Öteki, Dini Kimlik, Din, Mezhep, Kültür, Etnografi
Özet (Çeviri)
As a social reality, religion is a complex phenomenon that affects people's lives. In the process from history to the present day, while religion has been a cause of conflict on the one hand, on the other hand, it has served as the glue that holds the believers of the same religion together. In Islamic history, after the death of the Prophet, many fractures were experienced among Muslims. These divisions, which continue to have an impact until today, show the fact that religion is not a monolithic whole. In this study, in the light of ethnographic data, the ways in which a Shiite group maintains their religious identity, their beliefs and practices are analysed in the light of the researcher's observations and the statements of the participants.