Ceza muhakemesi hukukunda iddianamenin iadesi kurumu
Return of the indictment in criminal procedure law
  1. Tez No: 760535
  2. Yazar: ARİF GÜMÜŞAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet savcısı, Soruşturma, Kamu Davası, İddianame, İddianamenin İadesi, Public Prosecutor, Investigation, Public Lawsuit, Indictment, Return of Indictment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
İhbar, şikayet ya da diğer yollarla suç işlendiği haberini alan Cumhuriyet savcısı, maddi gerçeğe ulaşmak için emrindeki adli kolluk vasıtasıyla soruşturma işlemlerine başlamaktadır. Soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa Cumhuriyet savcısı, görevli ve yetkili mahkemeye hitaben bir iddianame düzenleyecektir. Cumhuriyet savcısı, bu iddianameyi 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu 170 inci maddeye uygun olarak düzenlemelidir. Aksi halde iddianamenin iadesi söz konusu olacaktır. İddianamenin iadesi kurumu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile 2005 yılında hukukumuza dahil edilmiştir. Söz konusu düzenlemeye göre kamu davasının açılabilmesi için, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi gerekir. Bu düzenlemeden önce Cumhuriyet savcısının iddianame düzenlemesi ile kamu davası açıldığından, çoğu zaman soyut beyanlarla kişilerin lekelenmeme hakkı zedelenmekte ve gereksiz yargılamalarla mahkemelerin iş yükü artmaktaydı. Kanun koyucu iddianamenin iadesi kurumu ile delil olmadan düzenlenen iddianame nedeniyle kişilerin lekelenmeme hakkının zedelenmesini engellemek ve mahkemeleri gereksiz yargılamalardan kurtarmayı amaçlamaktadır. İddianamenin iadesi kapsamında Ceza Muhakemesi Kanunu 170 inci maddeye uygun olarak düzenlenmeyen ve 174 üncü maddede sayılan şartlar bulunmadan ii düzenlenen iddianame mahkeme tarafından iade edilecektir. Ceza Muhakemesi Kanunu 174 üncü maddede sayılan iade nedenleri sınırlı sayıdadır. Bu nedenle mahkeme iddianameyi sadece maddede belirtilen sebeplerden dolayı iade edebilecektir. Ancak uygulamaya baktığımızda; iddianamenin iadesinin mahkeme ile savcılıklar arasında uyuşmazlıklara neden olduğu, bazen savcıların iddianameyi kanunda belirtilen usule uygun olarak düzenlemedikleri halde mahkemelerin bu iddianameleri kabul ettikleri, bazen hakimlerin maddede düzenlenmeyen sebeplerle iddianameleri iade ettikleri görülmektedir. Bu durum ise yargılamanın sürüncemede kalmasına, gereksiz uzamasına ve kişilerin adil yargılanma hakkının zedelenmesine sebep olmaktadır. Bu çalışmada iddianamenin iadesi kurumu ile amaçlanan hususların yerine getirilip getirilmediği ve kurumun uygulamadaki işleyişi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The public prosecutor, who receives the news that a crime has been committed through a report, complaint or other means, starts the investigation process through the judicial police in order to reach the material truth.As a result of the investigation phase, the Public Prosecutor will draft an indictment addressing the competent and authorized court, when he reaches sufficient suspicion from the evidence he has obtained.The public prosecutor should draft this indictment in accordance with Article 170 of the Criminal Procedure Code No. 5271. Otherwise, the indictment will be returned. The institution of returning the indictment was included in our law in 2005 with the Criminal Procedure Law No. 5271. According to the said regulation, the indictment must be accepted by the court in order for a public action to be filed. Prior to this regulation, since a public lawsuit was filed with the indictment of the Public Prosecutor, the right of individuals not to be tarnished by abstract evidence was often impaired and the workload of the courts increased with unnecessary trials. The legislator aims to prevent the harming of the right of individuals not to be tainted due to the indictment drawn up without evidence, and to save the courts from unnecessary trials. Within the scope of the return of the indictment, the indictment that is not prepared in accordance with Article 170 of the Criminal Procedure Code and that is iv prepared without the conditions listed in Article 174 will be returned by the court. The reasons for extradition listed in Article 174 of the Criminal Procedure Code are limited. For this reason, the court will only be able to return the indictment for the reasons specified in the article.However, when we look at the application; It is seen that the return of the indictment causes conflicts between the courts and the prosecution offices, sometimes the courts accept these indictments even though the prosecutors do not prepare the indictment in accordance with the procedure specified in the law, and sometimes the judges return the indictments for reasons not regulated in the article. This situation causes the proceedings to be protracted, to prolong unnecessarily, and to damage the right of individuals to a fair trial. In this study, whether the objectives aimed with the institution of return of the indictment are fulfilled and the functioning of the institution in practice are discussed.