Virtual instrumentation for basic electrical and electronics laboratory
Temel elektrik ve elektronik laboratuvarları için sanal enstrumantasyon
  1. Tez No: 76057
  2. Yazar: MÜBERRA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Enstrumantasyon, Bilgi Kazanımı, Sanal Laboratuar vı, Virtual Instrumentation, Data Acquisition, Virtual Laboratory IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz TEMEL ELEKTRİK VE ELEKTRONİK LABORATUARLARI İÇİN SANAL ENSTRUMANTAS YON ŞİMŞEK, Müberra Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Bolumu Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Aşkar Eylül 1998, 87 sayfa Bu tez çalışmasında, üniversite temel elektronik laboratuarlarının sanal enstrumantasyonu için kişisel bilgisayara dayalı bir bilgi kazanım sistemi kurulmuştur. Bilgisayara düşük fiyatlı kazanım kartları takıldıktan sonra, gerekli yazılım Visual Basic ve C++ programlama dilleri kullanılarak geliştirilmiştir. Alışılagelmiş bir elektronik laboratuarının temel aletlerini göz önünde bulundurarak, analog deneylerin uygulanabilmasi için frekansları 4 kHz'e kadar olan sinyalleri ölçebilen iki kanallı bir osiloskop ve frekansları 1 kHz'e kadar olan sinyalleri üretebilen bir fonksiyon üreteci modülü geliştirilmiştir. Sayısal tasarım düzeneklerinin izlenebilmesi için de 12 bit'lik sayısal bir panel oluşturulmuştur. Ayrıca, fonksiyon üreteç modülü için kullanıcı tanımlı data hazırlayan bir dalga tasarımcısı yardımcı modül olarak sisteme eklenmiştir.Gerçekleştirmede kart ile gelen dinamik link kütüphanesi, bunlar yeterli olmadığında C++ ile geliştirilen daha yetenekli modüller kullanılmıştır. Sistemin donanım yapısı ve yazılım özellikleri açıklanmıştır. Sistemin test edilebilmesi için analog ve dijital olmak üzere birer örnek uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VIRTUAL INSTRUMENTATION FOR BASIC ELECTRICAL AND ELECTRONICS LABORATORY ŞİMŞEK, Müberra M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat Aşkar September 1998, 87 pages In this thesis, a personal computer based data acquisition system for virtual instrumentation of undergraduate basic electronics laboratory is implemented. Low cost add-on cards are plugged into the computer and necessary software is developed using C++ and Visual Basic programming languages. Considering the fundamental instruments of a traditional electronics laboratory, a dual channel oscilloscope that can measure signals up to 4 kHz and a function generator module that can generate signals up to 1 kHz are implemented for performing analog experiments. A 12 bit digital panel is also designed in order to observe digital design setups. A waveform designer which prepares raw data for function generator is added as an auxiliary module. mIn the implementation, dynamic link libraries of the cards offered by the vendors and in the case of insufficiency better modules developed with C++ are used. Hardware structure of the system and its software specifications are explained. An analog and a digital experiment are performed as sample applications in order to test the system.