Suça sürüklenen çocukların yargılanmasında soruşturma evresi
Investigation phase in the trial of juvenile pushed to crime
- Tez No: 760590
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Suça Sürüklenen Çocuk, Çocuk Adalet Sistemi, Onarıcı Adalet, Çocuk Koruma Kanunu, Çocukların Cezai Sorumluluğu, Soruşturma, Juvenile Delinquent, Juvenile Justice System, Restorative Justice, Child Protection Law, Criminal Liability of Children, Investigation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Suça karışan çocukların topluma yeniden kazandırılması amacıyla çocuk adalet sistemi benimsenmiştir. Bu sistemde, çocukların cezalandırılması yerine çocuğu suça yönelten etkenlerin ortadan kaldırılması ve çocuğun tekrar suça karışmasını engellemek amaçlanmaktadır. Bu da onarıcı adalet kapsamında Çocuk Koruma Kanunu'nda düzenlenen koruyucu ve destekleyici tedbirler ile mümkündür. Çocukların cezai sorumluluğunun tespiti yapılırken uluslararası düzenlemelerde olduğu gibi Türk Ceza Mevzuatında da yaş gruplarına göre sınıflandırma yöntemine başvurulmuştur. Bu çalışmada, çocuk yargılamasının ilk aşaması olan soruşturma evresinin detaylı şekilde irdelenmesi ile çocukların yaş gruplarına göre gerçekleştirilmesi gereken işlemlerin, çocuklar hakkında uygulanması gereken koruyucu ve destekleyici tedbirlerin ve çocuklara yönelik uygulanan alternatif çözüm yöntemlerinin doktrin, karşılaştırmalı hukuk düzenlemeleri, uygulama ve yüksek yargı kararları doğrultusunda incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The juvenile justice system has been adopted in order to reintegrate children involved in crime into society. In this system, instead of punishing children, it is aimed to eliminate the factors that lead child to crime and to prevent child from being involved in crime again. This is possible with the protective and supportive measures regulated in the Child Protection Law within the scope of restorative justice. While determining the criminal responsibility of children, the classification method according to age groups has been used in the Turkish Penal Legislation, as in the international regulations. In this study, the investigation phase, which is the first stage of the juvenile trial, is examined in detail and the procedures to be carried out according to the age groups of children, the protective and supportive measures to be applied about the children and the alternative solution methods applied to children in line with the doctrine, comparative legal regulations, practice and high judicial decisions is intended.