Determination of the suitability of Turkey's outdoor climate conditions with summer and winter comfort conditions
Türkiye'nin dış iklim koşullarınınyaz ve kış konfor şartlarına uygunluğununbelirlenmesi
  1. Tez No: 760625
  2. Yazar: HASAN SUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termal Konfor, Sıcaklık, Bağıl Nem, Dış ortam, Türkiye, Coğrafi bölgeler, Thermal Comfort, Temperature, Relative Humidity, Outdoor Environment, Turkey, Geographical regions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET TÜRKİYE'NİN DIŞ İKLİM KOŞULLARININ YAZ VE KIŞ KONFOR ŞARTLARINA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ Hasan SUN Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Şaban ÜNAL Ağustos 2022, 58 sayfa İnsanların bulundukları ortamda kendilerini ısıl yönden rahat hissetmeleri için belirli bir ısıl konfor düzeyinin sağlanması gerekir. Isıl konfor düzeyi sıcaklık, nem, hava hızı, ışınım, giysi türü ve aktivite durumu gibi değişkenlere bağlıdır. Bu çalışmada Türkiye'nin dış iklim koşullarının yaz ve kış ısıl konfor şartlarına uygunluğu saatlik bazda incelenmiştir. Dış iklim koşullarının yaz ve kış ısıl konfor şartlarına uygunluğu ise ASHRAE standartlarına göre belirlenmiştir. Çalışmada, Türkiye'deki 81 il için Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan 5 yıllık sıcaklık ve bağıl nem değerleri kullanılmıştır. Sıcaklık ve bağıl nem değerlerinin aylık bazda ortalaması alınarak, bunların gün içerisinde 24 saat boyunca değişimi elde edilmiştir. Türkiye'deki iller coğrafi bölgelere göre ayrılmış ve konfor şartları bu coğrafi bölgelerin ortalamasına göre değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu bölgeleri için yaz ve kış aylarında konfor düzeyinin oldukça düşük, Karadeniz bölgesi için kış aylarında çok soğuk, yaz aylarında ise belirli saatlerde normal olduğu belirlenmiştir. Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri için yaz aylarında genellikle öğle saatlerinde, dış ortam havasının konfor şartlarından uzak olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE SUITABILITY OF TURKEY'S OUTDOOR CLIMATE CONDITIONS WITH SUMMER AND WINTER COMFORT CONDITIONS Hasan SUN M.Sc., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şaban ÜNAL August 2022, 58 pages In order for people to feel thermally comfortable in their environment, a certain level of thermal comfort must be provided. The level of thermal comfort depends on variables such as temperature, humidity, air velocity, radiation, type of clothing, and activity status. In this study, the suitability of Turkey's external climatic conditions for summer and winter thermal comfort conditions was examined on an hourly basis. The suitability of external climatic conditions with respect to summer and winter thermal comfort conditions was determined according to ASHRAE standards. In the study, 5-year temperature and relative humidity values obtained from the General Directorate of Meteorology for 81 provinces in Turkey were used. By taking the average of the temperature and relative humidity values on a monthly basis, their variation during the 24 hours of the day was obtained. Provinces in Turkey were separated according to geographical regions, and comfort conditions were evaluated according to the average of these geographical regions. According to the results obtained, it has been determined that the comfort level is quite low in the summer and winter months for the Central Anatolia, East Anatolia, and South East Anatolia regions; it is very cold in the winter months for the Black Sea region; and normal at certain times in the summer months. It is possible to say that the outdoor air is far from comfortable conditions for the Marmara, Aegean and Mediterranean Regions, usually at noon in summer.