A New method for markov processes with repetitive structures
Tekrarlı markov süreçleri için yeni bir yöntem
- Tez No: 76076
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFİK GÜLLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Markov Süreçleri, Algoritmalar iv, Markov Processes, Algorithms m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZ TEKRARLI MARKOV SÜREÇLERİ İÇİN YENİ BİR YÖNTEM Tüfekçi, Tolga Doktora Derecesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. Refik Güllü Kasım 1998, 82 sayfa Bu çalışmada, tekrarlı Markov süreçleri için yeni bir yöntem önerilmiştir. Tekrarlı Markov süreçleri, oran matrislerinin özel yapısı ile tanımlanırlar. Yöntem, geri besleme oranlan olarak isimlendirdiğimiz yeni bir kavrama dayanmaktadır. Geri besleme oranları, yüksek numaralı uzay durumlarından düşük numaralı bir uzay durumuna ortalama koşullu dönüş oranları olararak anlaşılabilir. Bu kavrama dayanarak, geri besleme oranlan yöntemi türetilmiştir. Özel olarak, tekrarlı Markov süreçlerinin bir alt kümesi olan doğum-ölüm benzeri süreçler dikkate alınmıştır. Doğum-ölüm benzeri süreçler, çalışma kolaylığı olan süreçlerdir ve geniş uygulama alanları vardır. İlgili çalışmalar taranmış ve uygulama örnekleri verilmiştir. Geri besleme yöntemi için bilgisayarda yapılan hesaplama deneyleri de rapor edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW METHOD FOR MARKOV PROCESSES WITH REPETITIVE STRUCTURES Tüfekçi, Tolga Ph.D., Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Refik Güllü November 1998, 82 pages In this study, we propose a new method for Markov processes with repetitive structures. These processes are identified by their special form of the generator matrix. Our method is based on a new concept, what we call the feeding-back rates. Feeding-back rates can be denned as the average conditional rate of flow from higher states into a lower state. Based on this notion, we derive the method of feeding-back rates for the solution of Markov processes. In particular, our emphasis is on quasi-birth-and-death (QBD) processes, a sub-class of Markov processes with repetitive structures. QBD processes are easy to work with and they have a wide range of applications. We review the related literature, and give examples of applications. We also report our computational experience with the method of feeding-back rates.