Aile sağlığı merkezine başvuran antihipertansif ilaç kullanan hipertansiyon hastalarında tansiyon kontrolünün ve tedaviye uyumun değerlendirilmesi
Evaluation of blood pressure control and adherence to treatment in hypertension patients who admitted to a family health center and were using antihypertensive drugs
- Tez No: 760864
- Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN TELATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, antihipertansif tedavi, tedavi uyumu, Hypertension, antihypertensive therapy, treatment compliance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmanın amacı, 6 aydan uzun süredir antihipertansif ilaç kullanan, 18 yaş ve üzeri hipertansiyon (HT) hastalarında tansiyon kontrolü, tedavi uyumu ve tedavi uyumunu etkileyen faktörlerin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türde, Tek merkezli, gözlemsel ve kesitsel tasarıma sahip bu araştırma, Silivri 6 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne 01.04.2022 ve 01.06.2022 tarihleri arasında herhangi bir sebeple başvuran 18 yaş ve üzeri 180 HT hastası ile yürütülmüştür. Hastaların sosyodemografik ve klinik özellikleri, sağlıklı yaşam davranışları, kullandıkları antihipertansif ilaçlar, düzenli doktor izlemine uyma ve antihipertansif ilaç uyumu (ilaç almama, reçete ettirememe sebebiyle tedaviyi aksatma ve başkalarının ilacını kullanma) ile ilgili sorulara verdikleri yanıtlar kayıt edilmiştir. Ayrıca hastaların ilk gelişte ve miksiyon sonrası olmak üzere, sistolik kan basıncı (SKB) ve diyastolik kan basıncı (DKB) ölçülerek kayıt edilmiştir. Hastaların miksiyon sonrası ölçülen sistolik ve diyastolik kan basıncı değerleri Türk Hipertansiyon Uzlaşı Raporuna göre değerlendirilerek, hedef kan basıncı değerine sahip olma durumuna göre“hastaların HT tedavi hedefine ulaşma durumları”belirlenmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 63,4±10,7 yıl iken 122'si (%67,8) kadın, 58'i ise (%32,2) erkektir. Hastalarda en sık görülen HT dışı kronik hastalık diabetes mellitustur (%26,7). Hastaların yarısına yakınının ailesinde HT vardır. Hastaların %67,7'si 5 yıldan uzun süredir tanı almıştır. En sık kullanılan antihipertansif ilaçlar; diüretik (%62,2), anjiotensin II reseptör blokeri (ARB) (%57,2) ve ACE inhibitör (%28,9) iken, en sık kullanılan antihipertansif kombinasyonu ise diüretik+ARB'dir (%35,6). Hastaların 27'si (%15,0) antihipertansif ilacını içmediği gün olduğunu, 162'si (%90,0) HT tedavisinin izlemi için doktor randevusuna düzenli gittiğini, 19 hasta (%10,6) HT ilacını reçete ettiremediği için tedaviyi aksattığını bildirirken, hiçbir hasta başkalarının ilacını kullanmamaktadır. Tedavi ile ilgili bu dört kriter bir arada değerlendirildiğinde, hastaların 139'unun (%77,2) hepsine uyduğu saptanmıştır. İlaç aksatma, doktor randevusuna düzenli gitme ve reçete ettiremediği için ilaç aksatma arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Hastaların ilk başvurudaki SKB ölçümü ile miksiyon sonrası SKB ölçüm arasında ortalama 5,9±3,6 mmHg; ilk başvurudaki DKB ölçümü ile miksiyon sonrası DKB ölçüm arasında ortalama 2,8±3,2 mmHg fark saptanmıştır. Bununla beraber, ilk başvuru ve miksiyon sonrası ölçülen SKB ve DKB değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. Hastaların 105'i (%58,3) HT tedavi hedefine ulaşmıştır. Alkol kullanımı, doktor randevusuna düzenli gitme alışkanlığını istatistiksel olarak anlamlı şekilde olumsuz yönde etkilemektedir (p=0,049). İlaç kullanım süresi fazla olanlar ve iki veya daha fazla farklı etkin madde içeren antihipertansif tedavi alan hastalar, istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha az oranda reçete ettiremediği için tedaviyi aksatmaktadır (sırasıyla, p=0,024 ve p=0,020). Yaş arttıkça hipertansiyon tedavi hedefine ulaşma oranı istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalmaktadır (p=0,023). Ayrıca alkol kullanmayanlar kullananlara göre, her gün düzenli yürüyüş yapanlar yapmayanlara göre, tuz kısıtlamasına tam olarak uyanlar tam olarak uymayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla sıklıkta hipertansiyon tedavi hedefine ulaşmaktadır (sırasıyla, p=0,031, p=0,028 ve p=0,035). Sonuç: Yetişkin hastalarda hipertansiyon tedavi uyumu ve antihipertansif tedavi hedefine ulaşma durumu çok faktörlüdür. Aşırı alkol kullanımın azaltılması, düzenli egzersiz ve tuz kısıtlaması gibi davranış değişiklikleri hedef kan basıncına ulaşmada faydalı olabilecektir. Bu hedef doğrultusunda; bireye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ve birinci basamak tedavi hizmetlerinin sunumunda birincil olarak görev alan aile hekimlerinin, HT hastalarının izleminde tedaviye uyumunu yakından kontrol etmelerinin, hastaları riskli ve sağlıklı yaşam davranışları açısından değerlendirmelerinin ve gerektiğinde hastaları bu faktörler açısından bilgilendirmelerinin faydalı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The aim of this study is to investigate the blood pressure control, treatment compliance and the factors affecting treatment compliance in adult hypertension (HT) patients who have been using antihypertensive drugs for more than 6 months. Materials and Methods: This descriptive, single-center, observational, analytical and cross-sectional study was conducted with 180 HT patients aged 18 years and older who applied to Silivri 6th Family Health Center between 01.04.2022 and 01.06.2022 for any reason. The responds of the patients to the questionnaire about sociodemographic and clinical characteristics, healthy lifestyle behaviors, antihypertensive drugs used, compliance to regular doctor follow-up and antihypertensive drug compliance (taking medication regularly [medication adherence], delaying treatment due to not being able to get a prescription and using other people's medication) were recorded. In addition, systolic blood pressure (SBP) and diastolic blood pressure (DBP) were measured at first admission and after micturition. The systolic and diastolic blood pressure values which were measured after micturition were evaluated according to the Turkish Hypertension Consensus Report, and the“state of reaching the HT treatment goal”was determined according to the target blood pressure values of the patients. Results: While the mean age of the patients was 63.4±10.7 years, 122 (67.8%) were female and 58 (32.2%) were male. The most common non-HT chronic disease in patients is diabetes mellitus (26.7%). Approximately half of the family of the patients had HT. Of the patients, 67.7% were diagnosed for more than 5 years. While the most commonly used antihypertensive drugs were diuretic (62.2%), angiotensin II receptor blocker (ARB) (57.2%) and ACE inhibitor (28.9%), the most common antihypertensive combination was diuretic+ARB (35.6%). Since 27 (15.0%) of the patients reported that they did not take their antihypertensive drug regularly, 162 (90.0%) patients reported that they regularly went to a doctor's appointment for monitoring their HT treatment, and 19 (10.6%) patients delayed the treatment because they could not get their HT drug prescribed, and none of the patients used other people's medicine. When these four criteria for treatment compliance were evaluated together, 139 (77.2%) of the patients were found to comply with all of them. Statistically significant relationships were found between medication adherence, regular attendance at doctor's appointments, and medication interruption because of not being able to get a prescription. While the difference between mean SBP measurement at the first admission and after micturition was 5.9±3.6 mmHg; a mean difference of 2.8±3.2 mmHg was found between the DBP measurement at the first admission and after micturition. However, statistically significant correlations were found between SBP and DBP values measured at the first admission and after micturition. Of the patients, 105 (58.3%) reached the HT treatment target. Alcohol use had a statistically significant negative effect on the attendance to the doctor's appointment regularly (p=0.049). Patients with a long duration of drug use and those receiving antihypertensive treatment containing two or more different active substances had statistically significantly lower medication adherence rates (p=0.024 and p=0.020, respectively). As age increased, the rate of reaching the hypertension treatment goal statistically significantly decreased (p=0.023). In addition, the patients who did not consume alcohol, the patients who walk regularly every day, and the patients who strictly adhered to salt restriction, when compared to those consumed alcohol, those did not walk regularly every day, and those did not fully comply salt restriction (p=0.031, p=0.028, and p=0.035, respectively). Conclusion: Hypertension treatment compliance and reaching the target of antihypertensive treatment in adult patients are multifactorial. Behavioral changes such as reducing excessive alcohol use, regular exercise and salt restriction may be beneficial in reaching target blood pressure. In line with this aim, it would be beneficial if family physicians, who are primarily involved in the provision of preventive health services and primary care services for the individual, closely monitor treatment compliance in the follow-up of HT patients, evaluate patients in terms of risky and healthy lifestyle behaviors, and inform patients about these factors when necessary.