Primer diz osteoartrit hastalarında serum kalsitonin gen ilişkili peptid düzeyinin radyografik ve klinik korelasyonu
Radiographic and clinical correlation of serum calcitonin gene-related peptide level in patients with primary KNEE osteoarthritis
  1. Tez No: 760872
  2. Yazar: GÖRKEM KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN TAŞTABAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: CGRP, Diz, Osteoartrit
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş: Osteoartrit sık görülen bir eklem hastalığıdır ve en fazla dizi tutmaktadır. İnsidansı yaşa bağlı olarak artmakta ve yaşamın ikinci yarısında önemli derecede morbiditeye yol açmaktadır. Günümüzde osteoartritin düşük dereceli kronik inflamasyonla seyreden multifaktöriyel bir süreç olduğu kabul edilmektedir. Çalışmanın amacı; klinik ve radyolojik olarak diz osteoartriti tanısı almış hastalarda serum kalsitonin gen ilişkili peptid (CGRP) düzeyleri ile, osteoartrit radyografik evresi ve günlük yaşam aktiviteleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı polikliniğine başvuran, primer diz osteoartriti tanısı alan 72 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, kilo, boy, eğitim durumları, meslekleri, ek hastalıkları ve kullandıkları ilaçlar kaydedildi. Ananmnez, fizik muayene ve direkt diz röntgeni yapılarak diz osteoartriti değerlendirildi. Çalışmaya alınan kişilerden serum CGRP değerine bakmak için 1 tüp biyokimya kanı alındı. Ağrının fonksiyonel durumlara etkisini değerlendirmek için WOMAC (Western Ontario ve McMaster Üniversiteleri Osteoartrit İndeksi) skalası sorgulandı. Bulgular: Çalışmamıza 73 kişi dahil edildi ve bunlardan 37' i OA hastası, 36'I ise sağlıklı kişilerden seçildi. Hastaların; 14'Ü (%37,89) erkek, 23'ü (%62,2) kadın, kontrollerin ise 10'u (%27,8) erkek, 26'sı (%72,2) kadın olup iki grup arasında cinsiyet dağılımı açısından istatistiksek olarak anlamlı fark gözlenmedi (P=0,360). Hastaların ve kontrollerin yaş ortalaması sırasıyla 61,73±7,298 ve 45,58±6,185 bulundu. 37 hastanın diz radyografik evrelerine bakılınca 2'si (%5,4) evre 1, 5'i (%13,5) evre 2, 15'i (%40,5) evre3 ve 15'i (%40,5) evre 4 idi. Hastaların CGRP değeri ortalaması 43,43 iken kontrollerin 30,39 ng/ml bulundu. Sonuç: Osteoartrit grubunda CGRP seviyeleri, kontrol grupla kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüks prognostik değeri adına daha büyük örneklem gruplarında ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Osteoarthritis is a common joint disease and most commonly affects the knee. Its incidence increases with age and causes significant morbidity in the second half of life. Today, osteoarthritis is considered to be a multifactorial process with low-grade chronic inflammation. The aim of the study: To examine the relationship between serum calcitonin gene-related peptide (CGRP) levels, radiographic stage of osteoarthritis and activities of daily living in patients diagnosed with knee osteoarthritis clinically and radiologically. Materials and Methods: 72 patients diagnosed with primary knee osteoarthritis who applied to Adnan Menderes University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic were included in the study. The age, gender, weight, height, educational status, occupation, comorbidities and medications of the patients were recorded. Knee osteoarthritis was evaluated by anamnesis, physical examination and direct knee X-ray. One tube of biochemistry blood was taken from the people included in the study to check the serum CGRP value. WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index) scale was questioned to evaluate the effect of pain on functional states. Results: 73 people were included in our study and 37 of them were selected from OA patients and 36 from healthy people. Patients; There were 14 (37.89%) male, 23 (62.2%) female, 10 (27.8%) male and 26 (72.2%) female controls. no statistically significant difference was observed in terms of distribution (P=0.360). The mean age of the patients and controls was 61.73±7.298 and 45.58±6.185, respectively. Considering the knee radiographic stages of 37 patients, 2 (5.4%) were stage 1, 5 (13.5%) were stage 2, 15 (40.5%) were stage 3 and 15 (40.5%) were it was stage 4. While the mean CGRP value of the patients was 43.43, it was found to be 30.39 ng/ml in the controls.