Osmanlı maliyesinde yolsuzluk (1882-1886)
Corruption in Ottoman finance (1882-1886)
- Tez No: 760927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH KIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Yolsuzluk, Kanunname, Mali Kuruluş, Divan-ı Muhasebat, Ottoman State, Corruption, Law, Financial Enstitution, Divan-ı Muhasebat
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Zaman geçtikçe bozulmaya başlayan Osmanlı Devlet yönetiminin yozlaşması, Kanuni Sultan Süleyman devrinde ivme kazanmış ve bu yozlaşma devletin askerî, idarî ve iktisadî alanları başta olmak üzere tüm birimlerine sirayet etmiştir. Osmanlı yönetim sistemi, artan yolsuzluklar ile devlete olan güvenin hızla azaldığını fark ederek bu gidişatın önünü kesmek istemiştir. Devlet, önceleri bu konuya ilişkin olarak bu suça iştirak edilmesini engellemek maksadı ile kanunnameler çıkarmıştır. Kanunnamelerin çoğu devlet memurlarının kalkışacakları usulsüzlüğün cezalarına ve neticelerine atıfta bulunmaktadır. Zamanla artan yolsuzluk olayları üzerine, kanunnameler yeterli gelmemiş olacak ki devlet usulsüzlükleri araştırmak ve denetimini sağlamak maksadı ile mali kuruluşlar inşa etmiştir. Divan-ı Muhasebat'a kadar birçok kurum gelip geçmiştir ama içlerinde en yetkili ve en mühim olanlarından biri, ilk Türk Sayıştay'ı olarak kabul edilen Divan-ı Muhasebat'tır. Divan'da usulsüzlük yapan kişilerin memur olması halinde çok daha katı cezalara çarptırılacağına dair kurallar hakimdir.
Özet (Çeviri)
The corruption of the Ottoman State administration, which started to deteriorate over time, gained momentum during the reign of Suleiman the Magnificent, and this corruption spread to all units of the state, espacially the military, administrative and economic fields. Realising taht the trust in the state was rapidly decreasing due to the increasing corruption, the Ottoman administrative system wanted to prevent this tendency. In the past, the state has enacted laws on this issue in order to prevent participation in this crime. Most of the laws refer to the penalties and consequences of irregularities that civil servants will attempt. Due to increasing corruption cases over time, the laws may not have been enough, as the state has built financial institutions in order to investigate and control the irregularities. Many institutions have coma and göne until the Divan-ı Muhasebat, but the most authoritative and most important one is the Divan-ı Muhasebat, whic is accepted as the first Turkish Court of Accounts. There are rules in the Court stating that those who commit irregularities will be sentenced to much stricter penalties if they are civil servants.