Modern batı sanatının toplumsal yapı ve modayla etkileşimi
Social structure of modern western art and its interact with fashion
  1. Tez No: 761009
  2. Yazar: ŞİİR ÖNEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ALSAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Art History, Sociology, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Batı Sanatı, Rönesans, Fransız Devrimi, Sanayi Devrimi, Sanat, Moda, Tekstil
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Rönesans döneminde ortaya çıkan hümanizm akımı insanların kültürel anlamda gelişimine katkıda bulunmuş ve Modern Batı Sanatı'nın temellerini atmıştır. 19. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın ortalarına kadar etkinliğini sürdüren Modern Batı Sanatı, toplumla sanatın etkileşimini anlamak açısından zengin bir tarihi süreç sunar. Bu süreç, politik, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan mercek altına alındığında, Modern Batı Sanatı'nın toplumsal yapı ve modayla etkileşiminin diyalektik bir yapıda olduğu ve ciddi değişimler geçirdiği gözlemlenir. Toplumun kökten değişmesini sağlayan önemli tarihi olaylar; I. ve II. Dünya Savaşları ve Soğuk Savaş bu dönemde yer alır. Çağın en önemli entelektüel akımları olan Aydınlanma Çağı ve Romantizm dönemi sadece sanatı ve modayı etkilememekte, sanat, moda ve toplum arasındaki ilişkiyi de değiştirmektedir. Bu diyalektiğin değişim sürecinin tanımlanması ve yukarıda adı geçen üç değişik perspektiften değerlendirilmesi tezin ana kapsamını oluşturmaktadır. Batı kültürünün etkin olduğu ülkelerdeki yaşayış biçimini anlamak ve toplumu sosyolojik olarak değerlendirebilmek için kendi dönemine damgasını vuran resimler analiz edilmiş, üç farklı başlık altında incelenmiştir. İlk olarak, dönemin tarihi olaylara bakış açısını yansıtan resimler, ikinci olarak saray ve burjuva kesimin kıyafetlerinin değerlendirilmesini sağlayan resimler, üçüncü olarak da halkın ruh halini yansıtan resimler üzerinden ele alınmıştır. Resimleri incelerken tarihin şartları göz önünde bulundurularak neden- sonuç ilişkisi gözetilmiştir. 16.- 19. yüzyıllar arasında sanat sadece kraliyet-saray mensubu kişilerin duvarına astığı müzelik yapıtlar iken, 20. yüzyılın son çeyreğine gelindiğinde sanat artık yaşam biçimini ve ruh halini yansıtan, onu biriktirmenin entelektüel bir hareket olduğu bir olguya dönüşmüştür. Sanatçılar kendi duygularını dışa vurmakta özgürleşmiş, temel resim teknikleri dışında kendi hayal güçlerini veya bilinçaltlarını resimlerine yansıtmışlardır. Özgürleşen sanatçı ekolü, sanat tacirleri, din adamları veya kraliyetin isteklerine bağımlı olmadıklarından, resimlerinde toplumsal olaylar ve halkın hissettiklerini çarpıcı bir şekilde yansıtırken, dönemin ruhunu anlamamızı sağlamış, tarihe ayna tutmuşlardır. Fransız Devrimi ile başlayıp, iç savaşları ve Sanayi Devrimi'ni konu alan önemli resimler dönemin politikasını ve halkın yaşadıklarını çözümlemek adına incelenmiştir. Batı uygarlığının dönemsel farklılıklarını araştırmak üzere kendi yaşadığı döneme damgasını vuran 18 ressamın 37 adet resmi üzerinden kıyafet analizi yapılmıştır. Halkın yaşadığı zorlukların tüm gerçekliğiyle çizildiği resimlerde toplum yapısını anlamak için analiz edilmiştir. Sanayi Devriminin ortaya çıkmasıyla gazete ve dergiler sayesinde modanın yayılma hızı artmış, makineleşmenin sonucu olarak kıyafetlerin üretim süresi kısalmış ve halkın daha kolay ulaşabileceği bir hal almıştır. Sonuç olarak sanatçı yeni bir özgürlük kazanarak gelenekten arınmış, tablolarına veya kıyafetlerine kendi ruh halini yansıtabilir hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The humanist movement that emerged in the Renaissance contributed to cultural development and laid the foundations of Modern Western Art. Running from the beginning of mid 19th Century to the mid 20th Century, Modern Western Art presents a rich historical ground to the understanding of the interaction between art and society. Analyzing this period politically, economically and socio-culturally, it is observed that the interaction of Modern Western Art with social structure and fashion has a dynamic dialectical structure. Significant historical events such as World War I, World War II and the Cold War take place during this period altering society in meaningful ways. Groundbreaking intellectual movements such as the Enlightenment and Romanticism, not only affect art and fashion but also modify the relationship between art, fashion and society. The main scope of the thesis is defining the elements of this dynamic dialectic and the evaluation of the said dialectic from the perspective of art, fashion and society. The significant Modern Western paintings are examined and analysed through three different lenses in order to understand the lifestyle and social processes of the West. The analysis involves: firstly, looking at the paintings that reflect the perspective through which artists of the period view historical events; secondly, the paintings that provide the evaluation of the clothes worn by courtiers and the bourgeoise; thirdly, the paintings that reflect the mood of the public. While examining the paintings, a historical viewpoint is utilized, taking into consideration any cause and effect relationships one may find. While art of painting during the 16th to 19th Century was considered to be the work hung in the palaces of the royalty, the end of the 20th Century saw an intellectual movement involving common folk enjoying artwork simply because it reflects their lifestyle or the spirit of the times. The liberation of the artist allowed him to wrest free from the yoke of the clergy, royalty and the middlemen, thereby reflecting social events and society's spirit onto his canvas. This allowed the viewer of their art to understand the zeitgest and the historical meaning of the events they painted. The research delved into work starting from the period of the French Revolution to the Industrial Revolution to make sense of the politics of the period as well as to understand the societal implications of the work under consideration. To distinguish between the different periods of Western History under consideration, 37 works of 18 painters were analyzed both historically and societally. The societal considerations involved the difficulties and the trials faced by the population to clarify the social structure of the time. With the emergence of the Industrial Revolution, the propagation speed of fashion accelerated thanks to the prominence of newspapers and magazines. Thanks to mechanization in textiles, garments were mass produced allowing them to become much more accessible to the public. In conclusion, the artist gained a newfound freedom ridding herself of tradition in the process to and become better able to reflect her spirit in her paintings or clothes. Keywords : Modern Western Art,Renaissance, French Revolution, Industrial Revolution, Art, Fashion, Textile