Gelişim ligi futbolcularının mevkilerine göre anaerobik hız rezervlerinin karşılaştırılması
Comparison of anaerobic speed reserve according to position of YOUTH league football players
  1. Tez No: 761095
  2. Yazar: CENGİZ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik hız rezervi, maksimal aerobik hız, maksimal sprint hızı, futbol, mevkiler, gelişim ligi, Anaerobic speed reserve, maximal aerobic speed, maximal sprint speed, football, positions, youth league
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gelişim ligi futbolcularında mevkiler arasında yoyo testinde kat edilen mesafe, maksimal oksijen tüketimi, maksimal aerobik hız, maksimal sprint hızı ve anaerobik hız rezervi parametrelerindeki farklılıkları araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya üç farklı futbol kulübünün U-17 takımlarında yer alan 47 futbolcu dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan futbolculara Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Seviye 1 Testi ve 30 metre Sürat ve İvmelenme Testi uygulanmıştır. Ölçümlerden elde edilen verilerle maksimal oksijen tüketimi, maksimal aerobik hız ve anaerobik hız rezervi parametreleri hesaplanmıştır. Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarında mevkiler arasında yoyo testinde kat edilen mesafe performansı, maksimal oksijen tüketimi, maksimal aerobik hız ve anaerobik hız rezervi parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunurken (p0,05). Sonuçlar: Çalışmamızda gelişim ligi futbolcularında maksimal aerobik hız parametresinde en yüksek değerler kanat oyuncularında ve daha sonra merkez orta saha oyuncularında görülürken, anaerobik hız rezervi parametresinde en yüksek değerler forvet ve daha sonra kanat oyuncularında görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the differences in the parameters of distance covered in the yo-yo test, maximal oxygen consumption, maximal aerobic speed, maximal sprint speed, and anaerobic speed reserve between positions in youth league football players. Material and Methods: From three different football clubs, 47 football players in the U-17 teams were included in the study. Yo-Yo Intermittent Recovery Level 1 Test and 30 meters Speed and Acceleration Test were applied to the football players participating in the study. Maximum oxygen consumption, maximum aerobic speed, and anaerobic speed reserve parameters were calculated with the data obtained from the tests. Results: There was a statistically significant difference between the positions in the distance covered in the yo-yo test, maximum oxygen consumption, maximum aerobic speed and anaerobic speed reserve parameters (p0,05). Conclusion: In our study, the highest values in the maximal aerobic speed parameter were seen in the wingers and then the central midfielders, while the highest values in the anaerobic speed reserve parameter were seen in the forward players and then the wingers.