Pandemi süreci ve sonrasında sağlık çalışanlarının çalışma yaşam kalitesi ile evliliklerine bakış açısının incelenmesi üzerine nitel çalışma
The analysing of health workers' work-life quality and the point of view their own marriages in pandemia process and after pandemia process
  1. Tez No: 761169
  2. Yazar: BUSE DEMİRKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA GÖKÇE TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Pandemi, Sağlık Çalışanları, Evlilik, COVID-19, Pandemia, Healthcare Employees, Marriage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Toplumun temel yapısını oluşturan aile kavramı toplumda yaşanan her durumdan, olaydan etkilenebilmektedir. Yaşanan Covid-19 pandemi sürecinde ve pandemiden sonraki süreçte, sağlık çalışanlarının çalışma yaşam kaliteleri ve evliliklerine bakış açılarını incelemek araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu, detaylı bir araştırma sağlayabilmek için amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Bu grubu İstanbul ilinde yaşayan, kamu veya özel sağlık sektörü çalışanı olan evli 10 kadın ve erkek birey oluşturmaktadır. Veriler sosyo-demografik form ve açık uçlu sorularla elde edilmiştir. Verilerin toplanma sürecinde nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Veriler, derinlemesine ve birebir görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Görüşmeler online/yüz yüze olarak yapılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde betimsel analiz yöntemi ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; yaşanan Covid-19 pandemisinde sağlık çalışanları çalışma koşullarına bağlı olarak pandemi öncesi döneme göre süreçten etkilenmişlerdir. Hijyen faktörü hayatlarında belirgin bir şekilde yer ederken; ağırlaşan ve yıpratıcı çalışma koşullarına ayak uydurdukları gözlemlenmiştir. Sağlık çalışanlarının zorlu sürece rağmen pandemi sürecinde evliliklerinin pozitif olarak etkilendiği ve bağlılık ile korumacılığın arttığı gözlemlenmiştir. Bir diğer yandan, mesleklerine olan bağlılığın artması da araştırma ile gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
Family concept forms fundamental structure from the society can affected every circumstance, case which occurs in the society. Actualization of Covid-19 pandemia process and after Covid-19 pandemia process, healthcare employees work-life balance qualities and analysing of their viewpoint of own marriages constitute research's purpose. The study group in this research identify purposive sampling for make a detailed analyse. This group includes 10 men and women who work in public or private health sector and live in İstanbul. The data obtained socio-demographic form an open-ended questions. The process of data collecting, utilized case study design in qualitative research methods. Additionally, datas achieved with indepth and one-to-one interview technique. These interviews which are make online and face to face. Descriptive analyse method and content analyse method utilized for getting data. According to datas which are obtained in this research, healthcare employees who are leading roles in Covid-19 pandemia affected from the process due to working conditions. It was observed that, when hygiene factor leave a mark on their lives, though forceful and wearing working conditions, healthcare employees adapted to this situation. In spite of challenging process, healthcare employees marriages' were affected positively and loyalty and protectionism's increasing is observed. On the other hands, this research reveal that healthcare employees' profession loyalties are increased.