Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nda ilksel birikim ve kapitalist devlet
Primitive accumulation and the capitalist state in the Ottoman Empire during World War I
- Tez No: 761177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATEŞ USLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: ilksel birikim, sermaye birikimi, kapitalist devlet, savaş, harp zenginliği, primitive accumulation, capital accumulation, capitalist state, war, war profiteering
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 514
Özet
Bu tez, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nda sermaye birikimi sürecini ve devletin bu süreçteki işlevini analiz etmektedir. Tezde, arşiv kaynaklarına dayanarak Osmanlı Devleti'nin i) savaşın finansmanı için emek gücüne, mülkiyete, tarımsal artığa, doğal kaynaklara, üretim ve geçim araçlarına el konulmasını öngören seferberlik ve vergilendirme politikalarının sınıfsal bir seçicilik gözetilerek uygulanmasında ii) toplumun daha önceden üretim faaliyetine katılmamış veya daha sınırlı olarak katılmış kesimlerin ücrete bağımlı hale gelmesine neden olan sosyal politikaların oluşturulmasında; iii) gerek silah ve mühimmat üretimi ve bunların uluslararası ticareti yoluyla, gerekse gıda, giyim, barınma gibi sivil nüfusun yeniden üretimi için gerekli ihtiyaç maddeleri üzerine yapılan spekülatif ticaret yoluyla olağanüstü savaş kârlarının yaratılmasında etkin bir rol oynadığı ortaya konmakta; bu bağlamda Osmanlı İmparatorluğu'nda Birinci Dünya Savaşı döneminin sadece ulus inşası bakımından değil, aynı zamanda sermaye birikiminin ve kapitalist devletin inşası bakımında da önemli bir tarihsel momente işaret ettiği ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the process of capital accumulation and the function of the state in the Ottoman Empire during World War I. Based on archival sources, it argues that the Ottoman State played an effective role in i) the execution of mobilization and taxation policies that dictated the confiscation of the labor power, property, agricultural surplus, natural resources, means of production and subsistence for the financing of the war, by considering class based discrimination; ii) the formation of social policies that lead to that the social groups which had not yet participated in production activity or participated in limited way submit to wage; iii) the making of extraordinary war profits, both through the production of arms and ammunition and their international trade, and through speculative trade on basic necessities i.e. food, clothing, sheltering which were compulsory for the reproduction of the civilian population. In this context, it argues that the period of World War I constituted an important historical moment not only in terms of nation building but also in terms of capital accumulation and formation of the capitalist state.