Çok yerde çalışma ve bir örme sanayi işletmesine uygulanması
Multi machinery systems and its application to a weaving industry enterprise
- Tez No: 76119
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş etüdü, çok yerde çalışma Sayfa Adedi Tez Yöneticisi 605 01 00 İş Etüdü, Çok Yerde Çalışma 115 Yrd. Doç. Dr. Mustafa KURT
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÇOK YERDE ÇALIŞMA VE BİR ÖRME SANAYİ İŞLETMESİNE UYGULANMASI (Yüksek Lisans Tezi) Seyit YAĞBASAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ağustos 1998 ÖZET İmalat süreçlerinin artan mekanizasyonu çerçevesinde çok yerde çalışma sürekli olarak önem kazanmaktadır, işletmeler maliyetleri düşürmek ve buna bağlı olarak fiyat artışlarını engellemek için insan, üretim aracı ve iş nesnesi gibi üretim faktörlerini rasyonel kullanmaya sürekli rekabet yönünden baskıya maruz kalırlar. Maliyet yapısı beklenen ücret artışları nedeniyle devamlı olarak hareketlilik gösterir. Bunun anlamı işgücüne bağlı verimlilik artışının maliyet gerektiren yatırımlardan kaçınmak suretiyle süreklilik gösterme zorunluluğudur. Çok yerde çalışma yöntemi bundan dolayı iş organizasyonunun kullanışlı bir türünü arzetmektedir. Çok yerde çalışmada bir iş sisteminin görevi, aynı anda çalışan birden fazla üretim aracı veya bir üretim aracının birden fazla çalışma yeri yardımıyla, bir işgören veya çok yerde grup çalışmasında olduğu gibi, birçok işgören tarafın dan yerine getirilir. Bu çalışmada öncelikle çok yerde çalışma konusu için literatür araştırması yapılmış, konuya ilişkin bilgiler bir araya toplanmıştır. Ayrıca, bir örme sanayi işletme sine uygulanmış, mevcut durumdan hareketle, öngörülen durum için tüm iş sistemlerinin süresel yüklenme ve S100 yer sayıları hesaplanmıştır. Bilim Kodu
Özet (Çeviri)
MULTY MACHINERY SYSTEMS AND ITS APPLICATION TO A WEAVING INDUSTRY ENTERPRISE (M. Sc. Thesis) Seyit YA?BASAN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY August 1998 ABSTRACT Multy Machinery Systems have been attaining importance steadily within the frame of the increasing mechanization of the manufacturing periods. Enterprises are being exposed to discipline with respect to regular competition on rational utilization of production factors such as human, machine and the product in order to decrease costs, and to hinder price increases. The structure of cost shows continuous dynamism because of the price increases expected. Its meaning is the compulsion that displays such continuity for the increment of productivity in connection with the labor power through avoidance from the investment that necessitates cost increases. Accordingly, the method of Multy Machinery Systems presents a practical type of labor organization. The task of a working system in Multy Machinery Systems, performed same as in the work of an individual employee or in the group work in many places, is completed by many employees through the machines more than one operating at the same time, or the work-sites more than one of the machines. For all information relevant to the Subject were collected through the work performed on literature, and the study was applied to a Weaving Industry Enterprise, and calculated the values a=periodical engagement, and S 100 = work-site of all operational system. Science code Key Words Page number Adviser 605 01 00 Work Study, Multy Machinery Systems 115 Assoc. Prof. Dr. Mustafa KURT