The use of agitation on Israeli Facebook pages towards the Boycott Movement
İsrail Facebook sayfalarının BDS Hareketi'ne karşı ajitasyon kullanımı
  1. Tez No: 761305
  2. Yazar: NAJLAA FATHI AL-SKAFI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İsrail sayfaları, boykot, ajitasyon, sosyal ağlar, gayrimeşrulaştırma, anti-semitik, Israeli pages, boycott, agitation, social networks, delegitimization, anti-semitic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma; İsrail Facebook sayfalarında BDS hareketine yönelik ajitasyonun niteliği ve özelliklerini, ajitasyon konuları ve türlerini ortaya çıkararak, ayrıca metotlarını ve hedeflerini, kullanılan metotların söz konusu bu hedefleri ne ölçüde gerçekleştirdiğini izleyerek nicel ve nitel içerik analizi yoluyla belirlemeyi amaçlamıştır. Bunların BDS hareketinin aktivitesine nasıl yansıdığını ortaya koymanın yanı sıra, bu olguya işaret eden en önemli terimleri, ister belli bir zaman isterse belli bir olayla ilgili olsun, bununla ilişkili zaman dilimini ve ilgili tarafları tanımlamayı amaçlamıştır. Betimleyici araştırma niteliğinde olan bu çalışma iki teoriye dayanmaktadır: çerçeve analiz teorisi ve gündem belirleme teorisi. Bu bağlamda araştırmacı iki yaklaşım kullanmıştır. İlki; çalışmada ele alınan iki sayfa üzerinden sistematik karşılaştırma yöntemini içeren karşılıklı ilişkiler yaklaşımıdır. Diğeri ise içerik analizi yöntemi (nicel ve nitel) dahil olmak üzere anket çalışmaları yaklaşımıdır. Veri toplama amaçlı olarak pek çok araç kullanılmıştır. Nitekim araştırmada iki veri toplama olan sınıflandırma ve analiz, başka bir ifadeyle içerik analizi formu aracılığıyla derinlemesine görüşme ve içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Bu sayfaların örneklemi olarak, iki İsrail sayfası (4iL - İsrail'i Savunma örgütü sayfası ve Kanarya Misyonu haber sitesi sayfası) seçilmiştir. Çalışma sonunda çeşitli sonuçlara varılmıştır. Bunların en önemlisi çalışmada ele alınan bu iki sayfanın en fazla eğitimsel, politik ve dijital konulara ilgi gösteriyor olması, diğeri de özelikle“gayrimeşrulaştırma, yönlendirme ve hedef gösterme”başta olmak üzere çeşitli yöntemler kullanarak BDS karşıtı bir ajitasyon tipi olarak“Anti-Semitizm”olgusunu kullanmaya odaklanmasıydı. Ayrıca, terimlerin kullanımı doğrudan bu hususa işaret etmiştir. En çok kullanılan terim“Anti-Semitizm”olmuştur ve bu, başta İsrail karşıtı veya Siyonizm karşıtı olaylar gibi BDS ve aktivistleriyle bağlantılı olayların zaman bağlamlarıyla da ilişkilendirilmiştir. Öte yandan üniversiteler, BDS ve üyeleri, medya kuruluşları, medya mensupları ve sosyal ağlar da dahil olmak üzere çeşitli kuruluşlar da hedef alınmıştır. Çalışmada ele alınan bu iki sayfa -sonuçların da gösterdiği gibi- gayrimeşrulaştırma, kanun dışılık ve Anti-Semitizm suçlaması yoluyla faaliyetlerini sınırlandırmak ve çalışmalarını engellemek üzere BDS hareketi ve destekçilerinin imajını bozmayı hedeflemiştir. Üstelik, uluslararası toplum önünde mağdur rolüne bürünmeyi, İsrail'in fail değil etkilenen konumunda olduğunu, kimliğini ve varlığını hedef alan bir saldırı altında olduğunu göstermeyi, dolayısıyla uluslararası toplumun ve kamuoyunun sempatisini kazanmayı amaçlamıştır. Çalışmanın önerileri arasında ise araştırmada ele alınan bu iki sayfanın, Filistin-İsrail çatışmasıyla ilişkili konularda, farklı görüşlere eşit mesafeli bir medya yaklaşımı benimseyerek, bir tarafa karşı diğer tarafa eğilim göstermekten kaçınarak, soyut ve tarafsız bir şekilde arabulucu olmaya çalışması gerektiği ifade edilmiştir. Aynı zamanda Filistinlilere ve BDS hareketine, BDS hareketinin uluslararası meşruiyeti konusunda farkındalık yaratmak için sosyal medya platformları aracılığıyla belirli bir strateji üzerinde çalışan iyi düşünülmüş bir medya söylemi geliştirmeleri önerilmiştir. Keza uluslararası topluma, Filistin medyasına ve Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin yayınlarına önem vermesi, BDS hareketini ve Filistinlilerin meşru haklarına ilişkin çağrılarını tanıması gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to identify the nature and features of agitation on the Israeli Facebook pages towards the BDS movement, through an analysis of quantitative and qualitative content that dealt with the disclosure of the topics of agitation and its types, in addition to monitoring its methods and objectives, and the extent to which the employed methods achieve the objectives of them. As well as identifying the most prominent terms indicating it, and the time context associated with it, whether it is related to a time or an event, and identifying the parties it targets, in addition to revealing how it reflects on the activity of the BDS movement. The study belongs to descriptive research and is based on two theories: framework analysis theory and agenda setting theory. While researcher used two curricula: the interrelations approach, including the method of systematic comparison between the two pages of the study. Also, it has used the survey studies approach, including the method of content analysis (quantitative and qualitative). The data collection used many tools, as the research was conducted using two methods of data collection: classification, and analysis, namely the in-depth interview and content analysis through the content analysis form. A sample of the pages was also selected, which was represented by two Israeli pages (the 4iL - Defending Israel organization page, and the page of the Canary Mission news website). The study concluded several results, the most important of which is the high interest of the two pages of the study in educational, political and digital issues, and its focus on the use of the“anti-Semitism”type of agitation towards BDS, through several methods, most notably“delegitimization, transfer, and name-calling”. Also, the use of terms has indicated of this, the most important of which is the term“anti-Semitism”, and this has been linked to time contexts, most notably the anti-Israel or anti-Zionist events, the events related to BDS and its activists. While it targeted several entities, including universities, BDS and its members, media outlet and media people, and social networks. The two pages of the study aimed -as the results showed- at distorting the image of the BDS movement and its supporters, in order to limit its activities and obstruct its work, by accusing it of anti-Semitism and considering it to be out of the law and must be delegitimized. Moreover, it aimed to assume the role of the victim in front of the international community, and to show Israel the position of the subject, not the perpetrator, and that it is under attack targeting its identity and existence, and thus obtaining international and public sympathy. The study recommended that the two pages of the study should try to mediate the topics related to the Palestinian-Israeli conflict in an abstract and unbiased manner, away from the tendency for one party at the expense of another, adopting a media approach based on the dissemination of opinion and the other opinion. It too recommended the Palestinians and the BDS movement, to develop a well-thought-out media discourse that works on a specific strategy through social media platforms, to raise awareness of the international legitimacy of the BDS movement. In addition, it recommended that the international community pays attention to the Palestinian media and what they present regarding the Palestinian-Israeli conflict, and get to know the BDS movement and what it calls for from the legitimate Palestinian rights.