Mini-addenbrooke's cognitive examination (M-ACE) bilişsel tarama testinin Türk popülasyonuna adaptasyonu
Adaptation of mini-addenbrooke's cognitive examination (M-ACE) cognitive screening test to Turkish population
- Tez No: 761315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EBRU BARCIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Nöroloji, Geriatrics, Neurology
- Anahtar Kelimeler: M-ACE, demans, kognitif disfonksiyon, nöropsikolojik test, Alzheimer hastalığı, COVID-19, SARS-CoV-2, solid organ transplantation, immunosuppression
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Mini-Addenbrook Kognitif Değerlendirme(M-ACE) testi dört ana bilişsel alanı (oryantasyon, bellek, dil ve görsel-mekansal yetenek) değerlendiren, toplam 30 puan olan, uygulama süresi beş dakika olan kısa bilişsel bir testtir. Bizim amacımız M-ACE kullanılarak kognitif yakınması olmayan, hafif kognitif bozukluğu (HKB) olan ve hafif demansı (AH) olan yaşlı bireylerin bilişsel fonksiyonlarını değerlendirmek ve M-ACE'i Türk popülasyonuna adapte etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2020-2021 yılları arasında ayaktan nöroloji polikliniğine başvuran ≥60 yaş, lise ve üzeri öğrenim düzeyinde, ana dili Türkçe olan, iletişimi engelleyen işitme ve görme kaybı olmayan, kognitif yakınması olan ve olmayan bireyler onamları alınarak dahil edildi. Katılımcılara Türkçe kullanılabilirliği sağlanan M-ACE ve MMDT uygulandı Bulgular: M-ACE HKB ve hafif AH'yi ayırt edebildi. HKB için kesim noktası 24/30'tü; duyarlılığı %90 özgüllüğü %73, AUC:0,875 tanı özgüllüğü %88'di. AH için 21/302'du; duyarlılığı %91 özgüllüğü %85 AUC:0,969 ve tanı doğruluğu %94'tü. Tartışma: M-ACE, HKB'yi ayırt etmede MMDT'den daha üstündür. MACE oryantasyon, sözel akıcılık ve görsel mekânsal yetenek puanı hafif AH ve HKB'yi birbirinden ayırt edebilmektedir. MACE bellek ve kayıt hafızası alanları HKB ve AH'de kognitif yakınması olmayan gruba göre etkilenmektedir. Sonuç: Bu çalışmada Türkiye'de ilk defa M-ACE testinin geçerlilik ve güvenirliliği değerlendirildi. Literatüre klinik ve araştırmalar için hafif kognitif bozukluk ve demansı ayırt edilebilen bir test kazandırıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The Mini-Addenbrooke's Cognitive Examination (M-ACE) is a brief cognitive screening test that evaluates four main cognitive domains (orientation, memory, language and visuospatial function) with a maximum score of 30 points and administration time of five minutes. Our aim is to evaluate the cognitive functions of elderly individuals without cognitive complaints, mild cognitive impairment (MCI) and mild dementia (AD) using M-ACE and to adapt M-ACE to the Turkish population. Materials and Methods: Individuals aged ≥60 years, high school or higher education level, native Turkish speakers, no hearing and vision loss that hinders communication, and those with or without cognitive complaints who applied to the neurology outpatient clinic were included in the study between November 2020-2021 after obtaining their consent. M-ACE which are available in Turkish and MMDT were administered to the participants. Results: M-ACE was able to distinguish between MCI and mild AD. The cut-off point for HKB was 24/30; sensitivity was 90%, specificity was 73%, AUC: 0.875, diagnostic accuray was 88%. 21/302du for AH; sensitivity was 91%, specificity was 85% AUC:0.969, and diagnostic accuracy was 94%. Discussion: M-ACE is superior to MMSE in distinguishing MCI. M-ACE orientation, verbal fluency and visuospatial ability score can distinguish mild AD and MCI from each other. M-ACE memory and register memory areas are affected in MCI and AD compared to the group without cognitive complaints. Conclusion: In this study, the validity and reliability of the M-ACE test was evaluated for the first time in Turkey. A test that can distinguish mild cognitive impairment and dementia has been added to the literature for clinical and research purposes.