2014-2022 yılları arasında Prof. DR. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde VRE+ kültür üremesi saptanan olguların geriye dönük olarak incelenmesi
Retrospective investigation of the cases with VRE+ culture breeding between 2014-2022 in the Prof. DR. Cemil Taşcioğlu City Hospital Child Health and diseases clinic
- Tez No: 761316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM KARBUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, direnç, enfeksiyon, enterekok, vankomisin, Child, resistance, infection, enterococcus, vancomycin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışma ile kolonize veya enfekte olan vankomisine dirençli enterekok pozitif (VRE+) olan olguların sıklığı, hastaların demografik özellikleri, üreme lokalizasyonu, risk faktörleri, tedavi gerekliliği, tedavi yanıtı ile Covid19 pandemisinin bu olguların sıklığı üzerine etkileri incelenerek literatüre bilimsel katkı sunulması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma Ocak 2014-Haziran 2022 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Bu çalışmaya Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde takip edilen 18 yaş altındaki hastalarda VRE+ kültür üremesi saptanan olgular dahil edildi. Hastalara ait veriler Hastane Bilgi Sistemi (Panates) ve Enfeksiyon Komitesi kaynaklarından toplandı. Elde edilen tüm veriler istatistiksel analizler ile değerlendirildi. Bulgular: VRE+ kültür üremesi saptanan 103 hastanın 56'sı (%54.4) erkek, 47'si (%45.6) kız idi. Tüm tespit edilen olgular temel alındığında VRE pozitifliğin % 37.9'unun 2021 yılında tespit edildiği ve VRE+ kültür üremesi saptanan 103 hastanın, 63'ünün (%61.2) evden yatış yaptığı görüldü. Hastalarda karşılaşılan en sık tanı solunum yetmezliği, en sık karşılaşılan ek hastalık ise nörojenik hastalık idi. Hastalarda son üç ay içinde en sık beta laktam grubunun kullanıldığı tespit edildi. VRE+ kültür üremesi saptanan hastaların 98'inde (%95.15) kolonizasyon görülürken, 5'inde (%4.85) enfeksiyon gözlendi. Sonuç: Pediatrik hasta grubunda VRE kolonizasyonu hala önemli bir sağlık sorunudur. Her ne kadar akılcı antibiyotik kullanımı konusunda çeşitli adımlar atılmış olsa da özellikle pandemi döneminde bu konuda gevşemelerin meydana geldiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: With this study, it is aimed to make a scientific contribution to the literature by examining the frequency of vancomycin-resistant enterococci positive (VRE+) cases, the demographic characteristics of the patients, risk factors, treatment requirement, treatment response, and the effects of the Covid19 pandemic on the frequency of these cases. Material and Methods: This study was carried out at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between Januray 2014 and June 2022. Cases with VRE+ culture growth in patients under the age of 18 who were followed up in the Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital Pediatrics Clinic were included in this study. Patient data were collected from the Hospital Information System (Panates) and Infection Committee sources.All the data obtained were evaluated by statistical analysis. Result: Of 103 patients with VRE+ culture growth, 56 (54.4%) were male and 47 (45.6%) were female. Based on all detected cases, it was seen that 37.9% of VRE positivity was detected in 2021 and 63 (61.2%) of 103 patients with VRE+ culture growth were hospitalized at home. The most common diagnosis encountered in the patients was respiratory failure, and the most common additional disease was neurogenic disease. It was determined that the beta lactam group was used most frequently in the last three months. Colonization was observed in 98 (95.15%) of the patients with VRE+ culture growth, and infection was observed in 5 (4.85%). Conclusion: VRE colonization is still an important health problem in the pediatric patient group. Although various steps have been taken on the rational use of antibiotics, it has been determined that there has been some relaxation in this regard, especially during the pandemic period.