Yeni nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin Kayseri koşullarında agro-morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of agro-morphological characteristics of new chickpea (Cicer arietinum L.) varieties in Kayseri conditions
  1. Tez No: 761377
  2. Yazar: GÖZDE KIBIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDİ ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adaptasyon, Kayseri, Nohut, Verim, Adaptation, Kayseri, Chickpea, Yield
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
YENİ NOHUT (Cicer arietinum L.) ÇEŞİTLERİNİN KAYSERİ KOŞULLARINDA AGRO-MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Gözde KIBIK Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2022 Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Hamdi ÖZAKTAN ÖZET Bu çalışma Kayseri koşullarında yeni nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin agro-morfolojik özelliklerinin değerlendirilmesi için yapılmıştır. Araştırma 2022 yılında Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezine ait merkez kampüste bulunan deneme alanında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuş ve yürütülmüştür. Denememizde; 2015-2021 yılları arasında ülkemizde tescil edilen Aslanbey (2016), Atabay (2019), Aydoğan (2018), Bahadır (2019), Çiftçi (2021), Göktürk (2019), Karlı (2018), Nihatbey (2020) ve Tunç (2019) çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; bitki boyu 37.3-50.0 (cm), ilk bakla yüksekliği 23.0-34.3 (cm), bitkide ana dal sayısı 2.3-3.3 (adet), bitkide bakla sayısı 18.3-31.3 (adet), baklada tane sayısı 0.860-0.980 (adet), bitkide tane sayısı 16.0-30.67 (adet), birim alan tane verimi 207.3-436.67 (kg/da) ve yüz tane ağırlığı 33.00-43.67 (g) değerleri elde edilmiştir. Buna bağlı olarak tane verimi yönünden en yüksek tane verimine sahip olan Atabay ve Aslanbey çeşitleri Kayseri ekolojik koşulları için önerile bilinir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF AGRO-MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF NEW CHICKPEA (Cicer arietinum L.) VARIETIES IN KAYSERİ CONDITIONS Gözde KIBIK Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, September 2022 Supervisor: Asst. Prof. Dr. Hamdi ÖZAKTAN ABSTRACT This study was carried out to evaluate the agro-morphological characteristics of new chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars in Kayseri conditions. The research was established and carried out in 2022 in the experimental area located in the central campus of the Erciyes University Agricultural Research and Application Center, according to the randomized blocks trial design with 3 replications. In our experiment; registered in our country between 2015-2021 years that Aslanbey (2016), Atabay (2019), Aydoğan (2018), Bahadır (2019), Çiftçi (2021), Göktürk (2019), Karlı (2018), Nihatbey (2020) and Tunç (2019) varieties were used. According to the results obtained in the research; plant height 37.33-50.00 (cm), first pod height 23.0-34.3 (cm), number of main branches per plant 2.3-3.3 (pieces), number of pods per plant 18.3-31.3 (pieces), number of seeds per pod 0.860-0.980 (pieces), The number of grains per plant was 16.00-30.67 (pieces), the grain yield per unit area was 207.3-436.67 (kg/da), and the hundred grain weight was 33.00-43.67(g). Accordingly, Atabay and Aslanbey varieties, which have the highest grain yield in terms of grain yield, are known to be recommended for Kayseri ecological conditions.