Hayvan hakları
Animal rights
- Tez No: 761427
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hayvan Hakları, Hak Sahibi, Tarihçesi, Mukayeseli Hukuk, İnsan Hakları, Animal Rights, Rightholder, History, Comparative Law, Human Rights
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yüzyıllardır insan haklarının güçlendirilmesi için çabalanmaktadır. Fakat bunun yanında hayvan haklarının, insan haklarının bir parçası olduğu unutulmaktadır. Tarih boyunca hayvanların sömürüldüğü bilinen bir gerçektir. Son yıllarda hayvan hakları konusunda, kanuni düzenlemeler artış ve hız kazanmış bulunmaktadır. Hayvanlara uzun yıllar boyunca hukuki bir konum aranmıştır. Bu süreçte onlar ölçüsüz deneylere, işkencelere ve kötü muamelelere maruz kalmışlardır. Hissedebilen bir canlı olan hayvan, geçmiş yıllarda eşya olarak nitelendirilmekteydi. Hukuk önünde bir statü kazanamamıştır. Eşya niteliğinden çıkartılan ülke mevzuatlarında, hayvanın cezai koruması daha fazladır. Türkiye'de hayvan hakları, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu içerisinde düzenlenmektedir. Ayrı bir kanunla düzenlenmiştir. Bu kanunda, 2021 yılında değişiklik yapılmıştır. ''Hayvanları Koruma Kanunu İle Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ile kanuna, bazı eklemeler yapılmıştır. Karşılaştırmalı hukukta ve Türkiye'de hayvanları kapsayan hükümler Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Anayasa'da bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
For centuries efforts have been made to strengthen human rights. However, it is often forgotten that animal rights are a part of human rights. It is a known fact that animals have been exploited throughout history. In recent years, legal regulations on animal rights have increased and gained momentum. For many years, animals have sought a legal position. In this process, they were subjected to excessive experiments, torture and ill-treatment. Animals, which are sentient creatures, were characterized as property in the past. It could not gain a status before the law. In the legislation of countries where animals are no longer considered as property, they have more criminal protection. Animal rights in Turkey are regulated in the Animal Protection Law No. 5199. It is regulated by a separate law. This law was amended in 2021. Some additions were made to the law with the“Law on the Amendment of the Animal Protection Law and the Turkish Penal Code”. Provisions covering animals in comparative law and in Turkey are found in the Civil Code, the Code of Obligations and the Constitution.