Hayvan hakları bağlamında Peter Singer'ın ve Tom Regan'ın görüşlerinin karşılaştırması
Comparison of Peter Singer and Tom Regan views in the context of animal rights
- Tez No: 677745
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL CEM KARADUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hak, Hayvan Hakları, Peter Singer, Tom Regan, Right, Animal Right, Peter Singer, Tom Regan
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hayvan hakları felsefesi ilkçağlardan günümüze kadar ulaşan önemli felsefi tartışmalardan biridir. İnsan ile hayvan arasındaki farklar birçok düşünürü birbirinden farklı yönde görüş belirtmeye yönlendirmiştir. Bu görüşler birbirinden farklı ögeleri, düşüncesinin merkezine koyan sistematikler oluşturmuştur. Bu çalışmada hayvan haklarına benzer olsa dahi iki farklı noktadan yaklaşan Peter Singer ve Tom Regan'ın görüşleri incelenmektedir. Çalışmanın birinci bölümde hakkın niteliği, hayvanın hakla olan ilişkisi, hayvan haklarının Dünya'da ve Türkiye'deki gelişimi ele alınmış ve Türkiye'deki mevcut yasanın değerlendirmesi yapılmıştır. İkinci bölümünde ise çağlara göre hayvan kavramı incelenmiş, hayvanın ahlaksal statüsü ve pratik etiğe göre hayvan konuları detaylandırılmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde hayvan hakları felsefesinin önemli iki temsilcisi olan Peter Singer ve Tom Regan'ın görüşlerine yer verilmektedir. İki önemli fikir insanının görüşleri; çiftlik hayvanları, kürk ve performans hayvanları, vejetaryenlik ve deney hayvanları ekseninde incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Animal rights philosophy is one of the most important philosophical debates from ancient times to the present. The differences between humans and animals have led many thinkers to express their opinions in different directions. These views formed systematics that put different elements at the center of his thought. In this study, the views of Peter Singer and Tom Regan, who approach from two different points, even if they are similar to animal rights, are examined. The nature of the right in the first part of the study, the relationship of the animal to the right, examined the development of animal rights in the World and Turkey and assessment of the current laws in Turkey were made. In the second part, the concept of animal according to the ages was examined, animal subjects are detailed according to moral status of animal and practical ethics. In the third and last part of the study, the views of Peter Singer and Tom Regan, two important representatives of animal rights philosophy, are given. The views of two important intellectuals; livestock, fur and performance animals, vegetarianism and experimental animals are studied.