Kayseri ilinde basketbol oynayan 12-16 yaş öğrencilerin branşa katılım nedenlerinin incelenmesi
An investigation of the reasons of students aged 12-16 who playing in Kayseri̇ to branch
- Tez No: 761450
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZULLAH KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basketbol, Katılım, Güdü, Basketball, Participation, Motive
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Yapılan bu çalışmada, katılımcılara Kayseri ilinde 12-16 yaş arası basketbol branşına katılım gösteren bireylerin katılım nedenlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya kız (n:191) erkek (n:210) olma üzere 401 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılardan veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve spora katılım ölçeği uygulanmıştır. Uygulanan anket maddelerinin çarpıklık basıklık değeri Kolmogorov-Smirnov -1< X < +1 düzeyinde gerçekleşmiş ve normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi, ikiden fazla niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında tek yönlü (One way) Anova Testi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular SPSS Programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonunda, Kayseri ilinde basketbol oynayan 12-16 yaş arası öğrencilerin spora katılım güdülerinin yaş, sınıf, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, aile gelir düzeyine göre anlamlı farklılıklar olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study, Beetwen 12-16 age-old who is participates to basketball branches determine reason of attendance. İn the this research participated, male n:210 female n:191 valunteer to be sum of 401 indiviual. From the partipipates collect personal information form and sport partipation scale. The practice of scala item value actualize of skewness Kolmogorov-Smirnov -1< X < +1 and this values to be ditrubition. Beetween diffirent two groups compare quantitative continuous data t-test, more than two groups compare quantitative continuous data make use of One way Anova. İn the this research to obtained spss…) İn the end of study, It has been found that there are significant differences in the incentives of students between the ages of 12 and 16 who play basketball in Kayseri province according to age, class, mother's education level, father's education level and family income level.