Timokinonun insan adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücreleri üzerine etkisinin araştırılması
The effect of thymoquinone on human adipose tissue derived mesenchymal stem cells
- Tez No: 761455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA DİLAY KÖKENEK ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Timokinon, mezenkimal kök hücre, insan kaynaklı adipoz doku, Thymoquinone, mesenchymal stem cell, human adipose tissue derived stem cell
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Timokinon geleneksel tıpta sıkça kullanılan Nigella Sativa (çörek otu) bitkisinde en fazla miktarda bulunan aktif bileşen olup dokuya yararlı pek çok özelliğe sahiptir. Timokinonun antidiyabetik, antiinflamatuar, antikanserojenik ve sitoprotektif etkisi pek çok çalışmada gösterilmiştir. Kök hücreler; sınırsız çoğalabilme, kendilerini yenileyebilme, kendilerinden başka hücrelere farklılaşabilme, hasarlı dokuya verildiğinde dokuyu onarabilme özellikleri ile tanımlanan hücre tipidir. Biyolojik ve farmakolojik özellikleri üzerine yapılan kapsamlı çalışmalara rağmen insan vücudunda dokuların kendini yenilemesi için bir kaynak görevi yapan kök hücreler üzerinde timokinonun nasıl bir etki gösterdiği tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada organizma üzerinde pek çok yararlı etkisi gösterilmiş olan timokinon etken maddesinin insan adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin çoğalması ve farklılaşması üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Çalışmada adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücreleri farklı konsantrasyonlarda timokinon ile muamele edilerek; timokinonun hücre canlılığına, apoptoza, hücre döngüsüne ve hücre farklılaşmasına olan etkileri araştırıldı. Çalışmamız sonucunda adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücrelerde timokinonun düşük dozlarda hücre proliferasyonunu artırdığı, apoptozu önlediği, adipojenik, kondrojenik ve osteojenik farklılaşmaya katkıda bulunduğu görüldü. Sonuç olarak timokinon mezenkimal kök hücrelerinde canlılığı artırdığı ve farklılaşmayı bozmadığı için rejeneratif tıpta da güvenle kullanılabilecek yardımcı bir etken maddedir.
Özet (Çeviri)
Thymoquinone is an active ingredient in the Nigella Sativa (black seed) plant, which is frequently used in traditional medicine, and has many tissue-beneficial properties. Many studies have shown its antidiabetic effect, cytoprotective effect, anticarcinogenic effect and anti-inflammatory effect in the literature. Stem cells are the type of cells which have the ability to reproduce unlimitedly, to regenerate itself, to differentiate into cells other than themselves, and to repair tissues when administered to the damaged tissue. Despite extensive studies on the biological and pharmacological properties of thymoquinone, its effects on mesenchymal stem cells, which act as a source for tissue regeneration in the human body, is not known exactly. In this study, it is aimed to investigate the effect of the thymoquinone on the proliferation and differentiation of mesenchymal stem cells originating from human adipose tissue. In this study, adipose tissue derived mesenchymal stem cells were treated with different concentrations of thymoquinone; and the effects of thymoquinone on cell viability, apoptosis, cell cycle and cell differentiation were investigated. As a result of our study, it was seen that in adipose tissue-derived mesenchymal stem cells, thymoquinone increased cell proliferation, prevented apoptosis, and contributed to the adipogenic, chondrogenic and osteogenic differentiation at lower doses. As a result, thymoquinone is an auxiliary agent that can be used safely in regenerative medicine since it increases the viability of mesenchymal stem cells and does not impair differentiation.