Birinci basamakta takip edilen 40 yaş üstü evli erkeklerde erektil disfonksiyona ait risk faktörlerinin sorgulanması ve erektil disfonksiyonun evlilik uyumu ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Erectile dysfunction in married men over age 40 followed in primary care questioning the risk factors of dysfunction and investigation of the effects of erectile dysfunction on marital adjustment and quality of life
- Tez No: 761518
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, Çift Uyumu, 1.basamak, Erectile dysfunction, Couple Harmony, 1st level
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: Erektil disfonksiyon (ED), toplumda yüksek oranda görülen, erkeğin toplumsal konumunu, özgüvenini, duygusal durumunu etkileyen, bireysel etkilemenin yanında evlilikleri de olumsuz yönde etkileyen bir sağlık sorunudur. Çalışmamızda 1.basamaktaki 40 yaş üzeri erkek hastalar ED açısından sorgulanarak, ED'nin sıklığı, nedenleri ve demografik verilerle ilişkisinin araştırılması planlandı. ED nedeniyle doktora başvuru oranları, doktora başvurmama nedenleri ve doktor önerisi dışında ilaç kullanma durumlarının araştırılması amaçlandı. Bütün katılımcılar ayrıca çift uyumları açısından değerlendirilerek ED'nin evlilik üzerine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: 15.02.2022-15.04.2022 tarihleri arasında Adana ili Sarı Hamzalı Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden, 40 yaş üzeri evli erkek bireyler üzerinde gerçekleştirilen çalışmamız tanımlayıcı kesitsel olarak planlanmıştır. Çalışmaya dahil edilme kriterleri; 40 yaş üzeri evli erkek olmak, çalışmaya katılmaya gönüllü̈ olmak ve dışlanma kriterleri; sağlıklı iletişim kurulamayan ve aydınlatılmış onam formunu imzalamayan kişiler olarak belirlenmiştir. Katılımcılara veri toplama formundaki sorular yüzyüze görüşme yöntemiyle yöneltildikten sonra tüm katılımcılara Uluslararası Cinsel İşlev İndeksinin 5 Soruluk Versiyon Ölçeği, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği, Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği ve Cinsel Yaşam Kalite Ölçeği uygulandı. Bulgular: Çalışmaya katılan toplam 283 adet 40 yaş üstü evli erkeğin ortanca yaş değeri 56 yıl (min-maks: 41-82) olarak bulunmuştur. Katılımcıların %29,3'ü (n:83) düşük eğitimli, %39,6'sı (n:112) düşük gelirli idi. Eğitim ve gelir düzeyi azaldıkça ve yaş ortalaması arttıkça ED görülme sıklığı artıyordu. ED'si olan olguların %83,3'ünün ED için hiç doktora başvurmadığı tespit edildi. Hekime başvurmama nedenleri incelendiğinde; %53,4'ü ED'nin yaşına göre normal olduğunu düşündüğü, %23,3'ünün çekindiği veya utandığı, %22,2'sinin ise düzeleceğini düşündüğü için doktora başvurmadığı tespit edildi. ED'si olan olguların Çift Uyum Ölçeği skoru ve Cinsel Yaşam Kalite Ölçeği Skoru puan ortalamalarının daha düşük olduğunu, Hastane Depresyon ve Anksiyete ölçekleri skorlarının ise anlamlı daha fazla olduğunu gözlemlendi. Sonuç: ED'li hastaların davranışsal özellikleri, onları tedaviye yönlendiren ve tedaviden uzaklaştıran sebeplerin belirlenmesi ED ile mücadelede çok önemlidir ve bu alandaki akademik çalışmaların arttırılması gerekmektedir. 40 yaş üzerinde erkekler, kronik hastalığı olan ve kronik ilaç kullanımı olanlar, sosyoekonomik düzeyi düşük olan insanlar mümkün olduğunca ASM'ler de sorgulanmalıdır. Cinsel işlev bozukluk olduğu öğrenildiği taktirde hastalara psikolojik desteğin birinci basamaktan itibaren başlanması gerekmektedir. Hastaların çift uyumları değerlendirilerek destek verilmesinin, gereken durumlarda Üroloji kliniklerine yönlendirilmesinin önemli olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Erectile dysfunction (ED) is a health problem that is seen at a high rate in the society, affects the social position, self-confidence, and emotional state of men, and negatively affects marriages as well as individual effects. In our study, it was planned to investigate the frequency of ED, its causes, and its relationship with demographic data by questioning male patients over 40 years of age in primary care for ED. It was aimed to investigate the rates of visiting a doctor due to ED, the reasons for not consulting a doctor, and the use of drugs other than doctor's recommendation. It was aimed to examine the effect of ED on marriage by evaluating all the participants in terms of their dyadic adjustment. Method: Our study, which was carried out on married male individuals over the age of 40, who applied to Adana Sarı Hamzalı Family Health Center between 15.02.2022 and 15.04.2022 and agreed to participate in the study, was planned as descriptive cross-sectional. Inclusion criteria for the study; being a married man over the age of 40, being willing to participate in the study and exclusion criteria; were determined as those who could not communicate well and did not sign the informed consent form. After the questions in the data collection form were directed to the participants by face-to -face interview method, the International Sexual Function Quality Scale with 5 questions, Hospital Anxiety and Depression Scale, Revised Couple Adjustment Scale and Sexual Life Quality Scale were applied to all participants. Results: The median age of 283 married men over 40 years of age who participated in the study was found to be 56 years (min-max: 41-82). 29.3% (n:83) of the participants were low-educated and 39.6% (n:112) were low-income. The incidence of ED increased as the level of education and income decreased, and the average age increased. It was determined that 83.3% of the cases with ED never consulted a doctor for ED. When the reasons for not applying to a doctor are examined; It was determined that 53.4% thought ED was normal for their age, 23.3% were afraid or embarrassed, and 22.2% did not consult a doctor because they thought it would get better by itself. It was observed that the patients with ED had lower mean scores on the Couple Adjustment Scale and Sexual Life Quality Scale scores, while the scores on the Hospital Depression and Anxiety scales were significantly higher. Conclusion: Behavioral characteristics of patients with ED and determining the reasons that lead them to treatment and avoid treatment are very important in the fight against ED, and academic studies in this area need to be increased. Men over the age of 40, people with chronic diseases and chronic drug use, people with low socioeconomic status should be questioned in FHCs as much as possible. If it is learned that there is a sexual dysfunction, psychological support should be started from the first step. We believe that it is important to provide support by evaluating the couple harmony of patients and to refer them to Urology clinics when it necessary.