Adeziv kapsülit tanılı hastalarda ultrasonografi eşliğinde supraskapular sinir blokajı ve ultrasonografi eşliğinde intraartiküler omuz enjeksiyonu tekniklerinin tedavideki etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the treatment efficacy of ultrasonography-guided suprascapular nerve blockage and ultrasonography-guided intra-articular shoulder injection techniques in patients diagnosed with adhesive capsulitis
  1. Tez No: 761519
  2. Yazar: MUHAMMET HÜSEYİN SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ AKDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Adeziv kapsülit, supraskapular sinir blokajı, intraartiküler omuz enjeksiyonu, ultrasonografi, Adhesive capsulitis, suprascapular nerve blockade, intra-articular shoulder injection, ultrasonography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Adeziv kapsülit (AK) tedavisinde ultrasonografi eşliğinde supraskapular sinir blokajı (SSSB) ve ultrasonografi eşliğinde intraartiküler omuz enjeksiyonu (İAOE) tekniklerinin ağrı ve fonksiyonel durum açısından tedavideki etkinliklerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Klinik olarak AK tanısı almış 60 hasta çalışmaya alınmıştır. Hastalar Grup 1 (SSSB) ve Grup 2 (İAOE) şeklinde iki gruba randomize edilmiştir. Her iki gruba da 1 ml 40 mg triamsinolon asetonid ve 9 ml %0,5 bupivakain hidroklorür enjeksiyonu yapılmıştır. Hastalar enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 1. hafta, 4.hafta ve 12. haftada Shoulder Pain And Disability Index (SPADI) skorları, omuz aktif ve pasif eklem hareket açıklığı (EHA) ve vizüel analog skala (VAS) skoru açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda iki grup arasında enjeksiyon öncesi ve enjeksiyon sonrası 1. hafta, 4. hafta ve 12. hafta sonuçları karşılaştırıldığında SPADI ve EHA açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Enjeksiyon öncesi ve 1. hafta, 1. hafta ve 4. hafta, 4. hafta ve 12. hafta ölçümleri karşılaştırıldığında her iki grupta da SPADI-D skorlarında, SPADI-T skorlarında, aktif fleksiyon, pasif fleksiyon, aktif abdüksiyon, pasif abdüksiyon ve aktif ekstansiyon EHA değerlerinde 12. haftaya kadar devam eden iyileşme görülmüştür. Her iki grupta da SPADI-P skorlarında, aktif dış rotasyon ve pasif dış rotasyon EHA değerlerinde 4. haftaya kadar devam eden iyileşme görülmüştür. VAS skorlarında, pasif ekstansiyon, aktif iç rotasyon ve pasif iç rotasyon EHA değerlerinde ise enjeksiyon öncesine göre enjeksiyondan sonraki kontrollerde her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı düzelme mevcuttur. Sonuç: Ultrasonografi eşliğinde yapılan SSSB ve ultrasonografi eşliğinde yapılan İAOE tekniklerinin AK tedavisindeki etkinlikleri benzer bulunmuştur. Her iki yöntemde de SPADI, EHA ve VAS ölçümlerinde başlangıca göre anlamlı düzelme gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aim to compare the efficiency of the ultrasonography-guided suprascapular nerve block (SSNB) and ultrasonography-guided intra-articular shoulder injection (IAI) techniques in terms of pain and functional status in the treatment of adhesive capsulitis. Material and Method: 60 patients with clinical diagnosis of adhesive capsulitis were included in the study. Patients were randomized into two groups, Group 1 (SSNB) and Group 2 (IAI). Both groups were injected with 1 ml of 40 mg of triamcinolone acetonide and 9 ml of 0.5 % bupivacaine hydrochloride. The patients were evaluated in terms of Shoulder Pain And Disability Index (SPADI) scores, shoulder active and passive range of motion (ROM) and visual analog scale (VAS) scores before and after the injection at the 1st week, 4th week and 12th week. Results: In our study, when the pre-injection and post-injection 1st week, 4th week and 12th week results were compared between two groups, no significant difference was found in terms of SPADI and ROM. When pre-injection and 1st week, 1st week and 4th week, 4th week and 12th week measurements were compared, improvement in SPADI-Disability scores, SPADI-Total scores, active flexion, passive flexion, active abduction, passive abduction and active extension ROM values continued until the 12th week in both groups. In both groups, improvement in SPADI-Pain scores, active external rotation and passive external rotation ROM values continued until the 4th week. In terms of VAS scores, passive extension, active internal rotation and passive internal rotation ROM values, there was a statistically significant improvement in both groups in the controls after the injection compared to the pre-injection. Conclusion: The efficacy of SSNB and IAI techniques in the treatment of adhesive capsulitis were found to be similar. In both methods, significant improvements was observed in SPADI, ROM and VAS measurements compared to baseline.