Gençlik ve Spor Bakanlığı personellerinin 21. yüzyıl becerilerinin incelenmesi
A study of personnel working in Ministry Youth and Sports examining 21st century ability
- Tez No: 761558
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN SAYIN TEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı personeli, spor, 21st century skills, Ministry Youth and Sports personnel, sports
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yapılan bu araştırmada Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda görev yapan personelin sosyo-demografik değişkenlere göre 21. yüzyıl becerilerine sahip olma düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Gençlik ve Spor Bakanlığında görev yapan 148 kadın ve 221 erkek olmak üzere toplam 369 personel katılmıştır. Araştırmanın veri toplama sürecinde“Kişisel Bilgi Formu”ve Çevik ve Şentürk (2019) tarafından geliştirilen“Çok Boyutlu 21. Yüzyıl Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analiz sürecinde SPSS 23.0 programından yararlanılmıştır. Ölçek puanları normal dağılım gösterdiği için iki gruba ait ölçümlere ilişkin ortalamaların karşılaştırılmasında bağımsız örneklemler için t testi, ikiden fazla gruba ilişkin ortalamaların karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda katılımcıların bilgi ve teknoloji okuryazarlığı, eleştirel düşünme ve problem çözme, girişimcilik ve inovasyon becerisi, sosyal sorumluluk ve liderlik becerisi, kariyer bilinci alt boyutlarına ilişkin puanlarının yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Demografik değişkenlere göre incelendiği zaman, araştırmaya katılan personelin 21. yüzyıl becerilerinin mesleki statü ve kurumdaki hizmet süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur (p0.05). Bu bağlamda çalışmaya katılan personelin 21. yüzyıl becerilerine sahip olma düzeylerinin yüksek düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, demografik değişkenlerin 21. yüzyıl becerileri üzerinde etkili olduğu, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda görev yapan personelin 21. yüzyıl becerilerinede büyük oranda sahip oldukları, söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the level of 21st century skills possessed by personnel employed by the Ministry of Youth and Sports in relation to sociodemographic variables. The study enrolled 369 personnel, 148 women and 221 men, between the ages of 18 and 64. The research collected data using the“Personal Information Form”and the“Multidimensional 21st Century Skills Scale.”SPSS 23.0 was used to analyze the obtained data. Due to the normal distribution of the scale scores, we used the t-test for independent samples to compare the means of measurements belonging to two groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) to compare the means of measurements belonging to more than two groups. At the conclusion of the study, a strong correlation between participants' information and technology literacy, critical thinking and problem solving, entrepreneurship and innovation skills, social responsibility and leadership skills, and career awareness sub-dimensions was discovered. In this context, a strong statistically significant correlation was discovered between the level of 21st century skills possessed by the study's participants and their level of 21st century skills. When demographic variables were considered, it was discovered that the 21st century skills of the research participants varied significantly according to their professional status and length of service with the institution (p0.05). On the other hand, it was determined that the participants' 21st century skills did not differ significantly by gender, marital status, duration of use of information technology tools, age group, educational level, or income status (p>0.05). As a result, it can be asserted that the personnel employed by the Ministry of Youth and Sports possess a high level of 21st century skills, and demographic variables also have an effect on 21st century skills.