Ortodontik nikel-titanyum kapalı yayların, elastomerik zincirlerin ve aktif tie back'lerin zamana göre kuvvet kayıplarının in-vitro karşılaştırılması
In-vitro comparison of orthodontic nickel-titanium closed springs, elastomeric chains and active tie back force decay according to time
  1. Tez No: 761559
  2. Yazar: EMİNE AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elastomerik zincir, Ni-Ti kapalı yay, Aktif tie back, Kuvvet kaybı, Karşılaştırma, Elastomeric chain, Ni-Ti closed coil spring, Active tie back, Force decay, Comparison
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Ortodontik kuvvet elemanı materyallerinden nikel-titanyum kapalı yayların, elastomerik zincirlerin ve aktif tie back uygulamak için kullanılan elastik ligatürlerin zamana göre kuvvet kayıplarının yapay tükürük içeren in-vitro ortamda karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Üç farklı markaya ait (Dentaurum, İnspringen, Germany; American Orthodontics, Washington, USA; G&H Wire Company, Franklin, USA); elastomerik zincirler, Ni-Ti kapalı yaylar ve aktif tie back uygulamak için kullanılan elastik ligatürler çalışmaya dahil edildi. Yapay tükürük içeren in-vitro ortamda ortodontik materyallerin zamana bağlı kuvvet kayıp yüzdeleri değerlendirildi. Ölçümler ilk aktivasyondan sonra 0. saatte, 1. saatte, 24. saatte, 7. günde, 21. günde ve 28. günde manuel bir kuvvet ölçer (Correx, Dentaurum, Germany) kullanılarak tekrarlandı. Elde edilen veriler Kolmogorov Smirnov, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve Wilcoxon testleri ile istatistiksel analize tabi tutuldu. Anlamlılık değeri p≤0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Elastomerik zincirlerin, Ni-Ti kapalı yayların ve aktif tie back uygulamak için kullanılan elastik ligatürlerin 1. saat, 24. saat, 7. gün, 21. gün ve 28. gün sonunda kuvvet kayıp yüzdeleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulundu (p≤0.05). İlk aktivasyon sonrası 0. saatte en yüksek kuvvet elastomerik zincirlerde ve en az kuvvet Ni-Ti kapalı yaylarda görülmüş olup aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p≤0.05). 24. saatte yapılan ölçümlerde elastomerik zincirler, Ni-Ti kapalı yaylar ve aktif tie back uygulamak için kullanılan elastik ligatürler arasında istatistiksel anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). 28. günde yapılan ölçümlerde en az kuvvet değeri elastomerik zincirlerde ve en fazla kuvvet değerinin Ni-Ti kapalı yaylarda olduğu görülürken, aralarında istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılık bulundu (p≤0.05). En fazla kuvvet kayıp yüzdesinin elastomerik zincirlerde olduğu ve en az kuvvet kayıp yüzdesinin Ni-Ti kapalı yaylarda olduğu görülürken, aralarında istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılık bulundu (p≤0.05). Sonuç: Çalışma sonucunda en fazla kuvvet kaybının elastomerik zincirlerde ve en az kuvvet kaybının ise Ni-Ti kapalı yaylarda olduğu gözlendi. Ortodontik boşluk kapatma mekaniklerinde kullanılan kuvvet elemanları dikkate alındığında, Ni-Ti kapalı yayların daha stabil bir kuvvet uyguladığı dolayısıyla kullanılan kuvvet elemanı tipinin kuvvet kaybı düzeyinde temel belirteç olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Comparison of orthodontic force element materials, nickel-titanium closed springs, elastomeric chains and using elastic ligatures for applying active tie back in an in-vitro environment containing artificial saliva. Materials and Methods: Elastomeric chains, Ni-Ti closed springs and elastic ligatures for active tie-back of three different brands (Dentaurum, İnspringen, Germany; American Orthodontics, Washington, USA; G&H Wire Company, Franklin, USA) were included in the study. Time-dependent force loss percentages of orthodontic materials were evaluated in an in-vitro environment containing artificial saliva. Measurements were repeated using a manual force gauge (Correx, Dentaurum, Germany) at 0 hour after initial activation, 1st hour, 24th hour, 7th day, 21st day and 28th day. The obtained data were subjected to statistical analysis with Kolmogorov Smirnov, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U and Wilcoxon tests. The significance value was accepted as p≤0.05. Results: A statistically significant differences was found between them when the force loss percentages of elastomeric chains, Ni-Ti closed springs and using elastic ligatures for applying active tie backs were compared at the end of the 1st hour, 24th hour, 7th day, 21st day and 28th day (p≤0.05). While the highest force was seen in elastomeric chains at 0th after the first activation and the least force was seen in Ni-Ti closed springs at 0th after the first activation, statistically significant difference was found between them (p≤0.05). There was no statistically significant difference between elastomeric chains, Ni-Ti closed springs and using elastic ligature for applying active tie back in measurements made at 24 hours (p>0.05). In the measurements made on the 28th day, the least force value was seen in elastomeric chains and the highest force value was observed in Ni-Ti closed springs, a statistically significant difference was found between them (p≤0.05). While it was observed that the highest percentage of force loss was in elastomeric chains and the lowest percentage of force loss was in Ni-Ti closed springs, a statistically significant difference was found between them (p≤0.05). Conclusions: As a conclusion of the study, it was observed that the highest force loss was in elastomeric chains and the least force loss was in Ni-Ti closed springs. Considering the force elements used in orthodontic space closure mechanics, it was seen that Ni-Ti closed springs apply a more stable force, so the type of force element used is the main indicator of the force loss level.